Erkegemput in Oostkamp bijna gevrijwaard van bouwen

De Erkegemput. © GST
Redactie KW

Vanuit de gemeente komt de vraag om het gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Vijvers voorlopig vast te stellen. Het RUP Vijvers beschrijft de toekomstvisie voor een aantal Oostkampse zandwinningsvijvers en grote vijvers met een grote landschappelijke waarde.

Er is al heel wat te doen geweest rond de put van Erkegem. Meerdere keren heeft de eigenaar een dempings- en verkavelingsvergunning aangevraagd, maar tot nu toe altijd met een negatief advies. “In de gemeenteraad van 16 oktober 2014 hebben we met de gemeenteraad de princiepsbeslissing goedgekeurd om een gemeentelijk RUP op te maken voor de Oostkampse vijvers. We wilden met de gemeenteraad een duidelijk plan opmaken om die vijvers als vijvers een toekomst te geven”, weet Geert Vercruyce (Groen) te vertellen.

Meer dan een jaar later, op 21 januari 2016, was er nog geen schot in de zaak gekomen en was er niets meer gebeurd rond dat RUP. Burgemeester Luc Vanparys antwoordde toen dat de inwoners in kwestie ook al met hem hebben gesproken hierover. Hij lichtte toe dat de verkavelingsaanvraag voor dit dossier nog in onderzoek is en dit bijgevolg nog niet binnen het schepencollege werd beslist. Met betrekking tot de globale visie waarnaar Geert Vercruyce vraagt, gaf de toenmalige burgemeester aan dat de principiële beslissing om een RUP te maken al vergevorderd is. Maar twee jaar later, op de gemeenteraad van april 2018, was er nog niets van in huis gekomen.

Zes maanden later

Op de komende gemeenteraad zal gevraagd worden om het gemeentelijk uitvoeringsplan Vijvers voorlopig vast te leggen. Het hoofddoel van dit RUP Vijvers is het ontwikkelen van een visie met betrekking tot de functie/bestemming van deze vijvers. Dat gebeurt vanuit twee perspectieven, enerzijds vermijden dat de vijvers in een nog bebouwbare zone verdwijnen uit het landschap en anderzijds onderzoek doen naar de bestaande en/of nieuwe ondersteunende functies zoals recreatie als visserssport. Het RUP beperkt zich in de eerste plaats tot de grotere (zandwinnings)vijvers op het grondgebied van de gemeente, meer bepaald alle vijvers die gegraven werden om zand te winnen voor de aanleg van autowegen en spoorwegtaluds, al dan niet in recreatief gebruik. Het gaat meerbepaald om put Fribona, Karperput, put van Erkegem en Driekoningenput. Daarnaast werden ook nog deze vijvers toegevoegd aan het RUP: een publiek toegankelijke oude ontginningsput in het woonpark (ronde put), Westkantput (als visvijver vergund) en de Koude Puit die zich situeert zich binnen habitatrichtlijngebied.

De overige vijvers zoals parkvijvers, jachtputten in kasteeldomeinen, natuurinrichtingsvijvers en bufferbekkens, veedrinkpoelen en kleine winningsputjes en waterbekkens werden niet meegenomen in dit RUP. Het RUP past perfect binnen de bepalingen van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan, namelijk bescherming van de landschappelijke diversiteit en van de natuurlijke potenties binnen de gemeente en aandacht voor een netwerk van activiteiten.

Bestemming vijvers

Na diverse overlegmomenten en een officiële adviesronde omvat het RUP nog zeven deelplannen met telkens een aantal ontwikkelingsperspectieven en stedenbouwkundige voorschriften. Het gaat om de volgende deelplannen: deelplan 1: put Fribona, deelplan 2: Karperput, deelplan 3: put van Erkegem, deelplan 4: de Koude Puit, deelplan 5: Westkantput, deelplan 6: de ronde put, deelplan 7: Driekoningenput.

Twee van deze vijvers, Karperput en put van Erkegem, liggen vandaag in woongebied en krijgen bij goedkeuring van dit RUP een openruimtebestemming waarbij geen bebouwing meer wordt toegelaten. De overige vijvers krijgen hoofdzakelijk een bevestiging van de huidige bestemming met voor sommige vijvers mogelijkheden tot zachte recreatie, meer bepaald bevissen.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het ontwerp-RUP, moet dit ontwerp in openbaar onderzoek gaan. Dat onderzoek duurt 60 dagen. Het ontwerp zal dan ter inzage liggen in loket 4 van OostCampus van 15 november tot 14 januari 2019. Eventuele bezwaren of opmerkingen kunnen schriftelijk worden ingediend bij de gemeentelijk commissie voor ruimtelijke ordening (gecoro), OostCampus, Siemenslaan 1, 8020 Oostkamp tegen uiterlijk 14 januari 2019.

De gecoro bundelt en coördineert alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en brengt binnen 90 dagen na het einde van het openbaar onderzoek gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad. Daarna volgt opnieuw een beslissing door de gemeenteraad om het RUP al dan niet definitief vast te stellen.

(GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier