Erfgoedwerkgroep Wielsbeke: fietsen van bezetting tot bevrijding

(GF)
Redactie KW

De erfgoedwerkgroep van Wielsbeke organiseert op 24 juni de fietstocht ‘Van bezetting tot bevrijding.’ Dat gebeurt in het kader van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. “Tijdens de herdenkingsjaren van 100 jaar WO I hebben we vier activiteiten georganiseerd. De fietstocht is nu de apotheose”, legt John Moerman van de werkgroep uit.

De fietstocht start in Ooigem en eindigt in de vernieuwde dorpskern van Sint-Baafs-Vijve. Onderweg doen de fietsers verschillende stopplaatsen aan. “We laten enkele overlevenden van WO I aan het woord. We willen hen tot leven wekken en laten hen op enkele originele manieren hun verhaal doen. In Ooigem laten we pastoor Van Ryckeghem verrijzen. De priesters kregen van het bisdom de opdracht al hun belevenissen tijdens de oorlog neer te schrijven. Van Ryckeghem deed dat op een heel mooie, verhalende manier”, vertelt John Moerman. Later worden twee krijgsgevangen aan het woord gelaten.

“Er werd vooral geschoten aan de brug tussen Ooigem en Desselgem”

Gevochten tot het einde

“Henri Benoit was gemeentesecretaris van Wielsbeke. Tijdens zijn gevangenschap in Zwitserland schreef hij brieven naar huis. Hij maakte in die periode schitterende gedichten die we ook laten horen. Aloïs Balduck uit Ooigem was ook een krijgsgevangene. Ook hem laten we zijn verhaal doen”, gaat John verder. Op het einde van de 12 km lange fietstocht vieren de fietsers na een stop bij het standbeeld van Jules de bevrijding. “Enkele muziekgroepen en een theatergezelschap zullen op het dorpsplein en in zaal Den Aert die positieve, verlossende sfeer creëren. We willen de tragedie van WO I louterend verwerken”, klinkt het.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelden Wielsbeke, Ooigem en Sint-Baafs-Vijve geen prominente rol. Er werd enkel gevochten in het begin en op het eind van de oorlog. “Nagenoeg de hele oorlog was onze gemeente bezet gebied. Bij de inneming van ons gebied stierven enkele mensen, maar ook op het einde”, weet John. Schepen van Cultuur Daisy Haydon (CD&V) vult aan: “Er werd vooral geschoten aan de brug tussen Ooigem en Desselgem. In Desselgem zaten de Duitsers, terwijl Ooigem al herwonnen gebied was. Een gasbom zorgde ook nog voor de dood van een Ooigemse moeder met zes kinderen. Dat was slechts drie weken voor het einde van de oorlog. Hier werd gevochten tot op het eind.”

De fietstocht wordt in samenwerking met het André Demedtshuis, de Juliaan Claerhoutkring en de gemeente Wielsbeke georganiseerd. Ze gaat van start tussen 13.15 en 14 uur op de markt van Ooigem. “Verschillende stopplaatsen leiden ons naar Sint-Baafs-Vijve. Hoewel er niet zo veel documentatie is over de bevrijding, willen we toch wel helemaal naar 1918 teruggaan met een vrolijk bevrijdingsfeest”, besluit John. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier