Erfgoedvrijwilligers zorgen voor digitale ontsluiting van de Sint-Jacobskerk in Brugge

De vrijwilligers hebben inmiddels de deur van Sint-Jacobs achter zich dicht getrokken. Maar op hun lauweren rusten doen ze niet. © MVN
Redactie KW

In de Sint-Jacobskerk stelde Noël Geirnaert, voorzitter van het kerkbestuur, deze week de inventarisatie voor van alle kunstobjecten en religieuze voorwerpen die aan de kerk toebehoren. De ontsluiting van al dat waardevols is te danken aan het monnikenwerk van een 20-tal vrijwilligers. Door hun inzet kan het grote publiek langs digitale weg honderden unieke objecten opzoeken.

Wie tijdens het jongste Erfgoedweekend de Sint-Jacobskerk bezocht, maakte kennis met het kostbare religieus patrimonium in die kerk. Dat erfgoed is nu helemaal geïnventariseerd.

In zijn welkomstwoord benadrukte ere-stadsarchivaris Noël Geirnaert dat de Sint-Jacobskerk tot vandaag haar rol als gebedshuis behoudt. Niet vanzelfsprekend in tijden waarin ‘herbestemming’ een vaak gehoord woord is wanneer een kerkgebouw ter sprake komt. “De bewaring van religieus roerend erfgoed en het doorgeven van kennis erover is vandaag belangrijker dan ooit”, klinkt het.

Met engelengeduld

Vier jaar geleden ging een team van vrijwilligers met engelengeduld aan de slag om alle waardevolle objecten in Brugse kerken in kaart te brengen. Die zoektocht begon in de Orthodoxe kerk in de Ezelstraat. En sinds kort is de Sint-Jacobskerk, als vijfde in de rij, geïnventariseerd.

‘Erfgoedinzicht’ is een Vlaams netwerk van musea, archieven en kerkbesturen dat het hele project ondersteunt, terwijl hier bij ons de Brugse Erfgoedcel de praktische kant voor zijn rekening neemt. Benoit Kervyn, die als consulent voor religieus erfgoed het project begeleidt, merkt op dat dit initiatief een kerkbestuur ook bewust maakt van het belang van het vakkundig bewaren van het patrimonium.

Hier in deze kerk troffen wij bijzonder kostbare kazuifels, stuk voor stuk ambachtelijke pronkstukken, die in heel ongunstige omstandigheden werden opgeslagen. Terwijl soms een simpele ingreep een oplossing kan bieden. Klein, hoogwaardig zilverwerk kan bijvoorbeeld het best bewaard worden in luchtdicht afgesloten … diepvrieszakken.” Soms lijkt Tante Kaat niet veraf…

Opdracht volbracht

De vrijwilligers hebben inmiddels de deur van Sint-Jacobs achter zich dicht getrokken. Opdracht volbracht maar zij gaan niet op hun lauweren rusten. In vier teams, waarbij elk lid een specifieke taak op zich neemt, zijn ze sinds kort te vinden in de kerk van Ver-Assebroek. (PM)

Het resultaat van hun geduldige arbeid in Sint-Jacobs, meer dan 500 inventarisnummers, kan u raadplegen op www.erfgoedinzicht.be, maar ook op de site van de Brugse Erfgoedcel, www.erfgoedbrugge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier