Erfgoedfabriek in Kortrijk was schot in de roos

Veel volk bij Buda-wandeling. © TV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zaterdag was de Budafabriek voor één keer een erfgoedfabriek: een bedrijvige fabriekshal vol projecten, interessante sprekers en honderden geïnteresseerde toeschouwers.

Tijdens deze derde editie werden heel wat inspirerende erfgoedprojecten en -verhalen voorgesteld. De focus lag op samenwerking en erfgoedverbeelding. Je kan er ook zelf je ei kwijt. Zo creëerden kunstenaars nieuwe kunst op basis van beschrijvingen van oude kunst. GidsenPlus toonde een virtuele wandeling doorheen de geschiedenis van het Buda Eiland waarvoor veel volk kwam opdagen. Ze toonden het ontstaan, de geschiedenis en de toekomst van het Buda-eiland en zijn bewoners. “Het is een reis doorheen de tijd. We zagen de oorsprong van het eiland, de economische activiteiten, de aanwezige zorgsector”, zegt Emile Goegebeur. “Ik ben blij dat ik de oude en de mooie nieuwe bruggen eens op een andere manier zie. Ook Kunstencentrum Buda en de Leieboorden”, aldus Chantal Dewerchin.

Kurt Declercq en Maarten Vanhee.
Kurt Declercq en Maarten Vanhee.© TV

Kurt Declercq en Maarten Vanhee vertelden het verhaal van de Barakken in Menen onder de noemer BarakFutur. “De Barakken is een bijzondere, levendige en volkse wijk. Vormingplus Midden en Zuid-West-Vlaanderen en heel wat andere partners sloegen de handen in elkaar voor een sociaal-artistiek verhalenproject in de wijk. We willen dat project ook uitbreiden naar andere gemeenten”, aldus stafmedewerker Kurt Declercq. Rijksarchief Kortrijk toonde een deel van het unieke archief van een 17de-eeuwse landmeter. “Recent werd het archief van de Kortrijkse landmetersfamilie De Bersacques in kaart gebracht. Dit absoluut unieke archief bevat prachtige ontwerpen van figuratieve kaarten, maar ook heel wat documenten die een bijzondere inkijk geven in het beroep en de werkmethoden van een 17de-eeuwse landmeter”, duidt Fons Verheyde, die de brochure samenstelde.

Brecht Dewilde, Hendrik Callewier en Fons Verheyde
Brecht Dewilde, Hendrik Callewier en Fons Verheyde© TV

(Foto’s TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier