Engelenhoeve verhuist naar Rollegem: “Meer dan ooit Wouters huis”

Wouter Detavernier. © GF
Redactie KW

Nadat ze bijna 17 jaar lang dag en nacht voor hem hadden gezorgd, moesten Denis Detavernier (62) en Greetje Delanghe (55) van de Engelenhoeve afscheid van hun zoon Wouter nemen. De Engelenhoeve verhuist naar Rollegem en net op de dag van de verhuizing is Wouter overleden. “De Engelenhoeve 2.0 blijft wordt meer dan ooit ‘Wouters huis'”, luidt het.

Het gezin van Denis Detavernier die met Tom (38) en Jo (32) al twee zonen had en Greetje Delanghe werd in januari 2001 met nog een zoon Robbe uitgebreid. In februari 2002 kwam Wouter erbij. Er is ondertussen met Niels (5) ook al een kleinzoontje.

De jongste zoon Wouter werd evenwel geboren met het syndroom Pallister-Killian, te wijten aan een chromosoomafwijking. “Het was toen al de bedoeling om ons in onze hoeve in Sint-Denijs ten dienste te stellen van mensen met een beperking. Wouter staarde altijd naar boven en lag dan te lachen. Dan vroegen we hem of hij weer de engeltjes zag vliegen. Zo is de naam van de Engelenhoeve er gekomen.”

Wouters huis

“Wouter was door iedereen graag gezien. Hoewel hij dag en nacht constant moest bijgestaan worden, heeft hij veel gegeven aan de maatschappij. Hij kon zoveel mensen gelukkig maken met zijn lach en met wie hij was. Wie hem ooit ontmoette, vergeet hem niet meer. Zelf was Wouter ook heel gelukkig. We zijn blij dat hij er voor koos om bij ons geboren te worden om aan te tonen wat er te kort is in de maatschappij voor mensen met een beperking. Dat willen wij nu verderzetten.”

Denis Detavernier en Greetje Delanghe met hun zoon Robbe Detavernier en hun hond bij hun nieuwe Engelenhoeve 2.0 - Wouters huis.
Denis Detavernier en Greetje Delanghe met hun zoon Robbe Detavernier en hun hond bij hun nieuwe Engelenhoeve 2.0 – Wouters huis.© Foto EDB

Het pand in Sint-Denijs waar de Engelenhoeve gevestigd was en dat Denis en Greetje huurden, kwam te koop. “Wij konden het niet aanschaffen en zijn op zoek gegaan naar een eigen plaats. We kochten de hoeve in de Candeléstraat 15 in Rollegem voor Wouter omdat hij hier altijd zou kunnen blijven ook als wij er niet meer zouden zijn en omdat we er ons project van de Engelenhoeve konden verderzetten. Voor Wouter zou het hier ideaal zijn: hij kon door de grote vensters zowel naar de voor- als achterkant kijken en we zouden zijn bed bij mooi weer zelfs kunnen buitenrijden. Jammer genoeg kon Wouter niet meer mee verhuizen. Hij was de motor van de Engelenhoeve en wij de werktuigen.”

Wouter overleed op 23 november na drie weken longproblemen. “We hadden het helemaal niet verwacht. Wouter was al vaker van ver teruggekeerd. Hij was een sterke kerel en we dachten helemaal niet dat hij het niet zou overleven. Hij heeft ons verlaten met een glimlach op zijn gezicht, zoals we hem zijn hele leven gekend hebben. Wouters asurne staat nu thuis in Rollegem.”

Heropbouw

Het gezin is na de verhuizing waarvoor het een beroep op vele vrijwilliger kon doen nu volop aan het werk om de Engelenhoeve te herdopen naar ‘Engelenhoeve 2.0 – Wouters huis’. “Normaal openen we altijd na Pasen. We hopen om dit jaar in mei te kunnen starten. Nu zijn er nog maar enkele duiven, een hamster en een konijn. De vier paarden komen volgende week naar Rollegem, waar ze voorlopig een plaats in de garageboxen zullen krijgen tot de stallen klaar zijn. In de garageboxen komen snoezelruimtes en aangepast sanitair voor mensen met een beperking”, zegt Greetje.

“Huifkartochten voor kinderen of ouderen met een beperking of met dementie zullen al vroeger mogelijk zijn. We richten hier nu alles opnieuw in om te snoezelen en hier een hele dag bezig te zijn. De bedoeling van de Engelenhoeve is de kinderen uit een instelling halen en hun dag invullen. Dat gebeurt altijd gratis. Wij bieden huifkartochten aan maar de rest wordt door de begeleiders zelf gedaan.”

De Engelenhoeve ontvangt normaal gezien 1.500 bezoekers per jaar. De vzw leeft op sponsoring en giften. Er zijn met Cindy, Belinda en Dominique drie vaste vrijwilligers, aangevuld met een 30-tal mensen die bijspringen waar nodig. De vzw is nu op zoek naar mensen, bedrijven en verenigingen die Engelenhoeve 2.0 Wouters huis willen helpen en ondersteunen.

Spaghetti

In Rhizo Hotelschool, waar broer Robbe school loopt, organiseert men op donderdag 20 december alvast de warmste spaghettiavond. Het vijfde en zesde jaar hotel maakt spaghetti bolognese of veganese tegen 9 euro of 6 euro voor een kind jonger dan 12 jaar. Inschrijven via www.rhizo.be/spaghetti.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier