Energie pop-up winkel Woon-Slim geopend in Brugge

© (Foto PDV)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Sinds dit weekend kunnen Bruggelingen met vragen over energiezuinig wonen en leven terecht in de energie pop-up Woon-Slim. Het gaat om om een niet commerciële, gratis dienstverlening van Beweging.net, het voormalige ACW.

Welke energie is echt groen? investeer ik het best eerst in een warmtepomp of in zonnepanelen? Wat betekent een slimme meter voor mij en is een elektrische wagen voor mij een goede oplossing? Het zijn maar een paar voorbeelden van vragen die veel burgers zich stellen over energiegebruik. De sociale middenveldorganisatie Beweging.net beseft dit en besloot om alvast in Brugge een pop-up winkel op te richten waar iedereen terecht kan met vragen over verstandig omgaan met energie. Sinds zaterdag 2 maart kunnen de Bruggelingen daarvoor terecht in de pop-up store Woon-Slim.

“We hebben het eens becijferd: elk jaar betalen de Bruggelingen samen ongeveer 84 miljoen euro aan energie”, zegt Lieven Van Belle, secretaris van Beweging.net West-Vlaanderen. “Een immens bedrag. En een cijfer dat, door slim te wonen, flink kan zakken. Net daarom pakt Beweging.net uit met dit experiment. Voor alle duidelijkheid: in de ze pop-up store verkopen we geen goederen en diensten. We geven enkel neutrale informatie. Deze winkel is dus niet gekoppeld aan bepaalde fabrikanten of nutsbedrijven. In deze pop-up store, die nog tot 27 april elke woensdag en zaterdag geopend is van 13.30 tot 17.30 uur, kan je bij energiedeskundige Frank De Lannoit terecht met alle vragen in verband met energie: (dak)isolatie, zonnepanelen of boilers, ventilatie en koeling, verwarming en verlichting, warmtepompen, energieopslag, e-mobiliteit,… Of gewoon om je energiefactuur onder het vergrootglas te leggen. We kunnen tijdelijk gebruik maken van deze locatie hier, in afwachting van de verhuis van de kantoren van Beweging.net in de Oude Burg naar hier, maar zouden natuurlijk graag deze werken nadien verder zetten elders in Brugge. Daarvoor kijken we ook een stuk naar het stadsbestuur; misschien is er een samenwerking mogelijk met de werking van De Schakelaar. Als dit initiatief een succes blijkt zullen we er zeker over nadenken om het over gans Vlaanderen uit te rollen.”

Burgemeester Dirk De fauw kwam samen met schepen Franky Demon en Minou Esquenet en enkele gemeenteraadsleden (alleen CD&V) langs voor de officiële opening. De burgemeester wees erop dat hij zelf ook dankbaar gebruik maakte van het advies van energiedeskundige Frank De Lannoit voor wat betreft het plaatsen van zonnepanelen op zijn woning. “Het thema klimaat en energie leeft sterk in het maatschappelijk debat, zoveel is wel duidelijk”, zei De fauw. “Toen de jonge klimaatbetogers langs kwamen op de Burg heb ik hen duidelijk gemaakt dat wij als stadsbestuur hun bekommernissen delen. Ik heb het even geteld en in Brugge gingen de laatste twee jaar maar liefst 130 klimaatinitiatieven van start. Ik denk aan het plaatsen van nieuwe windmolens, verwarmen van nieuwe woonwijken met energie afkomstig van onze afvalverbrandingsoven IVBO en het aanleggen van fietswegen en fietsbruggen. Zoals bekend streven we ook naar enkel elektrische busjes in het stadscentrum. Het eigen wagenpark van de stadsdiensten zullen we ook vergroenen door te investeren in hybride en elektrische wagens. Maar we zijn er dus nog lang niet en hebben de ambitie om de ‘klimaatlat’ hoog te leggen. Dat zal duidelijk blijken uit de beleidsnota die we binnenkort zullen voorstellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier