Eminente Izegemnaar Antoon Vandromme (95) overleden

© Foto Danny
Redactie KW

De bekende Izegemse oud-onderwijzer en -tekenleraar, heem- en familiekundige Antoon Vandromme is vorige vrijdagavond op 95-jarige leeftijd overleden in het wzc Maria Rustoord in Ingelmunster.

Hij was gedurende 35 jaar onderwijzer aan het Sint-Jozefscollege in Izegem en ook nog eens 30 jaar leraar aan de Stedelijke Leergangen. Op cultureel vlak heeft hij bijzonder veel voor Izegem betekend. Niet voor niets kreeg hij in 1990 de Izegemse Cultuurprijs.

‘Meester’ Vandromme, zoon van een postbode, was in 1960 in zijn stad medestichter en bestuurslid van de heemkundige kring Ten Mandere. Tot eind 1985 was hij hoofdredacteur van het tijdschrift van Ten Mandere en vanaf 1988 tot aan zijn overlijden ondervoorzitter. Hij bleef ook bijdragen schrijven. In boekvorm verschenen van zijn hand ‘Izegem vroeger en nu’ (1974) en ‘Izegem vroeger, beeld van een stad’ (1988).

Hij was ook een artistieke duizendpoot. Hij tekende zo’n 150 vlaggen, logo’s, historische stadskaarten, affiches, verjaardagskaarten… Verder illustreerde hij jeugdboeken, maakte didactische platen voor het lager onderwijs, tekende en schilderde familiewapens, enz.

Hij was in Izegem ook een van de pioniers van het Borstel- en Schoeiselmuseum. In 1998 werd hij als ridder opgenomen in de Orde van ‘t Manneke uit de Mane.

Antoon – met onafscheidelijke vlinderdas – was in 1949 getrouwd met Suzanne Geldhof. Ze woonden bijna 60 jaar in de Blauwhuisstraat in Izegem. In 2014 namen ze hun intrek in het rusthuis in Ingelmunster en vierden wat later hun briljanten huwelijksjubileum. Ook in het rusthuis bleef Antoon schrijven en voor de cafetaria maakte hij tekeningen. Helaas overleed zijn echtgenote in juni 2017 en dat viel hem bijzonder zwaar.

Antoon was vader van drie kinderen en had 12 kleinkinderen en 17 achterkleinkinderen. De uitvaartdienst heeft plaats op vrijdag 30 maart 2018 om 10.30 uur in de Sint-Tillokerk in Izegem.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier