Elise De Waele uit Ruiselede is beste junior sommelier van België

Elise De Waele (rechts) met een van haar medestudenten. © Foto RV
Redactie KW

Elise De Waele (19) uit de Bruggesteenweg in Ruiselede werd door de Belgische Sommeliersgilde verkozen tot ‘Beste Junior Sommelier van België’.

In 2016 was Elise De Waele laatstejaarsstudente aan Ter Groene Poorte in de richting ‘sommelier en butler’ en won ze de eerste prijs in de wedstrijd Junior Sommelier 2016 categorie ‘Commis’. Door die sublieme prestatie werd ze verkozen tot de Krak van Ruiselede. Toen vertelde ze bescheiden dat ze wou doorgaan in de richting butler met een stageperiode in Londen. Ze werkte onder meer al in zaken met ronkende namen als De Naelde, Charbon, Hertog Jan en De Karmeliet en ook in het buitenland deed ze al ervaring op. In januari kwam ze met mensen van Drankenkennis Ter Groene Poorte terug van een ‘missie’ van twee weken in Chili.

Blinde degustatie

Haar blitzcarrière krijgt nu nog extra cachet. Elise, die nu haar zevende specialisatiejaar sommelier afwerkt, viel weer in de prijzen. “De wedstrijd in Puurs omvatte twee grote blokken”, vertelt ze. “Eerst de schriftelijke tekst en blinde degustatie en in de namiddag het praktisch examen. Champagne openen en serveren volgens de regels van de kunst, de passende wijnen serveren bij een uitgekozen menu en blinde degustatie van witte en rode wijn.”

The Ritz in Londen

“Mijn uitstraling en aanstekelijk enthousiasme heeft de vak- en publieksjury overtuigd, net als de wijze van omgaan met de gasten. Die evaluatie werd me daarna meegegeven. Ik ben ontzettend vereerd en had echt nooit verwacht dat ik nu de grootste titel zou behalen. Deze zege is mogelijk gemaakt door de inzet van onze school, door naschoolse trainingen en steun van de leerkrachten Erik Desmarets en Ief Vanhonacker. In het weekend werk ik als sommelier in eigen dorp in Charbon en soms als commis in Hertog Jan in Zedelgem. Ik zou dolgraag hotelmanagement verder studeren, bij voorkeur in het buitenland. Mijn ultieme droom is werken als butler-sommelier in het buitenland. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar de stage in mei in The Ritz in Londen”, besluit Elise De Waele. (RV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier