Elf Bruggelingen eisen lidgeld fitness terug na plotse sluiting

Stijn D'hondt vertegenwoordigt elf Bruggelingen. © Foto WK
Redactie KW

Elf leden van de voormalige fitnessclub Oxygen in Sint-Andries namen een advocaat onder de arm om hun lidgeld voor de resterende maanden van hun abonnement terugbetaald te krijgen. “Mijn cliënten zijn van de plotse stopzetting van de club nooit verwittigd geweest, ook niet toen zij onlangs hun abonnement nog met een jaar verlengden”, zegt Stijn D’hondt van advocatenkantoor Theoma.

De bewuste fitnessclub, gelegen in de Zandstraat in Sint-Andries, sloot op zondag 17 december de deuren omdat Aldi er bouwplannen zou hebben. Hoewel de handelshuurovereenkomst van de fitnessclub volgens advocaat Stijn D’hondt pas in juli volgend jaar zou aflopen, werd ze dus nu al stopgezet en gaat Oxygen over in Jims Fitness in de Scheepsdalelaan.

Oxygen liet zijn klanten pas een week voor de sluiting weten dat ze met hun abonnement voortaan ginder terecht kunnen. “Maar enkel mijn cliënten die bij de club hun e-mailadres hadden opgegeven, zijn op de hoogte gebracht. Andere leden hebben het nieuws van de plotse sluiting via derden moeten vernemen”, zegt advocaat Stijn D’hondt, die de fitnessclub beschuldigt van malafide praktijken. “De leden zijn het slachtoffer geworden van een bewuste strategie: de club zweeg in alle talen over de nakende sluiting van haar vestiging, en bleef ondertussen toch nog aan de lopende band abonnementen aansmeren. Een aantal bestaande leden heeft zijn abonnement onlangs nog met een jaar verlengd”, stelt D’hondt, die de club nu in gebreke stelt.

Andere gewoontes

Bestaande leden die de overstap naar Jims Fitness liever niet maken, en dat zijn er volgens hun advocaat aardig wat, zouden hun resterend lidgeld immers niet meer terugzien. “Ze sloten een overeenkomst met Oxygen en niet met Jims, en dus nemen ze ook geen genoegen met een dergelijke ‘tegemoetkoming’. Jims Fitness ligt drie kilometer verderop in een volledig andere regio van Brugge, en in elke fitnessclub gelden ook andere gewoontes”, aldus nog advocaat Stijn D’hondt.

De gedupeerde Bruggelingen wensen daarom afstand te doen van hun abonnement, en eisen ook het resterend lidgeld terug. “De ingebrekestelling is ondertussen opgelopen tot een totaal bedrag van 1.900 euro aan lidgelden die mijn cliënten van hun fitnessclub te goed hebben. De beste optie lijkt me een collectieve vordering via Test-Aankoop, al gaat het bij zo’n procedure meestal over tientallen gedupeerden. Maar procederen is ook niet goedkoop – het gaat over elf mensen en dus zouden we eigenlijk elf aparte procedures moeten opstarten – en dus overweeg ik pas in tweede instantie stappen te ondernemen via de vrederechter. Het is immers niet de bedoeling dat mijn cliënten hier nog meer hun broek aan scheuren”, besluit D’hondt.

Freek Defraeye, de eigenaar van de Oxygen Fitness, reageert emotioneel. “De reacties van mijn klanten doen pijn. Ik heb dit ook niet gewild, wij zijn tegen onze wil in onteigend geweest en ik houd hier nu zelf een financiële kater aan over. Alle investeringen die ik voor de club heb gedaan, ben ik kwijt. Met dank aan winkelketen SuperShop, de eigenaar van de handelsgrond die voor die deal met Aldi verantwoordelijk is.”

Gerustgesteld

Defraeye zegt wel al sinds april vorig jaar op de hoogte te zijn geweest van die onderhandelingen. “Maar toen we dan zelf in paniek naar de eigenaar van SuperShop belden, stelde die ons meteen gerust: ‘het zal er toch nooit van komen’. Tot daar dus in april van dit jaar plots die goedgekeurde bouwvergunning werd geafficheerd aan de oprit van het winkelcentrum. ‘Hier komt Aldi’ stond er bovendien in koeien van letters, onze klanten waren dus óók op de hoogte. Onze vestiging in Brugge hoorde bij de top vijf op twintig clubs, maar door alle geruchten zagen we ons ledenaantal de afgelopen maanden met zo’n honderd per maand zakken.”

Defraeye zegt echter dat hij sindsdien naar een oplossing zocht, en weerlegt daarmee dus zijn frauduleuze bedoelingen. “We hebben zelf pas begin december definitief de knoop doorgehakt: voordien zijn we eerst nog maandenlang op zoek geweest naar een ander pand in Sint-Andries, en op het laatst is er zelfs nog sprake geweest van een pandruil met Aldi. Maar de keten vroeg daarvoor 200.000 euro en dat was niet haalbaar voor ons”, klinkt het.

Auto verkocht

Volgens Defraeye draait hij nu zelf ook financieel op voor het ontmantelen van de Brugse vestiging. “Het enige wat ik nog terugzie, is een beetje huur. Ik schat de verkoopwaarde van de club op zo’n twee- à driehonderdduizend euro. Bovendien heb ik me daar kapot geïnvesteerd, en ook mijn vaste inkomsten ben ik er dus kwijt. Ik heb mijn auto al mogen verkopen…”

Defraeye geeft tot slot nog aan dat hij voor de gedupeerde leden van Oxygen Fitness Brugge een oplossing wil zoeken. “Maar ik heb nog niemand gehoord, enkel een brief van dat advocatenkantoor ontvangen. Ik lig hier zelf wakker van, Oxygen Brugge was een uitstekende fitnessclub met een heel toffe sfeer”, zegt hij. “Maar je moet anderzijds ook weten dat er leden zijn die nu met ons abonnement zowel bij Jims Fitness als bij een van onze andere vestigingen langsgaan. Dat kan nog zolang hun abonnement bij ons liep, we stellen ons dus best wel soepel op want we wilden het beste voor onze leden.”

(Wim Kerkhof)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier