Eindelijk herdenking ramp Gernay in Waregem

15/06/18 om 05:50 - Bijgewerkt op 14/06/18 om 08:56

Het zal donderdag 12 juli om 11.40 uur precies 75 jaar geleden zijn dat een bommenwerper van de Royal Air Force na een mislukte missie op de elektriciteitscentrum aan het kanaal Bossuit-Kortrijk zijn bommen dropte boven het stadscentrum van Waregem. Ze kwamen terecht op de weverij Gernay in de Olmstraat. Dramatische balans: zeven doden en achttien gewonden. Stad Waregem herdenkt nu voor het eerst die tragische gebeurtenis.

Initiatiefnemers van deze herdenking zijn Marc Crabeels (Heilig Hartcollege), Johan Durnez (Vrij Technisch Instituut) en Paul Deweer, van wie zijn moeder een werknemer was bij Gernay. "Mijn moeder heeft er nooit veel over verteld, maar dat het een verschrikkelijk drama was hoeft nauwelijks gezegd", aldus Paul Deweer. "Zelf ben ik acht jaar lang bezig geweest met research om te weten wat er precies is gebeurd en ook waarom. Ik heb heel wat mensen over deze zaak vragen kunnen en mogen stellen."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!