Eigenaars met de rug tegen de muur na onbewoonbaarheidsverklaring in Oostende

Redactie KW

Onlangs liet de Stad Oostende residentie Margate in de Langestraat in Oostende onbewoonbaar verklaren. De eigenaars werden daar pas maanden later van op de hoogte gebracht. “Kostbare tijd is verloren gegaan”, klinkt het.

Residentie Margate is beter bekend als het voormalig hotel Derycker en werd in 1989 omgebouwd tot een residentie met 23 woonentiteiten. De brandweer kwam volgens de vereniging van mede-eigenaars met regelmaat langs voor de verplichte inspecties en ook de wijkagent kwam er geregeld langs voor de controle van de domicilies. Toch werd het gebouw, in het voorjaar, onbewoonbaar verklaard. “De stad liet weten dat het gebouw nog steeds geklasseerd staat als hotel, en zo onrechtmatig als residentie wordt gebruikt. Daardoor zou geen enkele woonentiteit in regel zijn met de Vlaamse wooncode waardoor de brandveiligheid niet gewaarborgd is”, vertelt mede-eigenaar Francis De Smet. “Elke eigenaar, of die nu zijn appartement te huur aanbiedt of er zelf gebruik van maakt hangt nu talloze boetes boven het hoofd. Dat terwijl geen enkele van de huidige eigenaars betrokken was bij de verbouwing in 1989.” Zelfs als de eigenaars besluiten om het gehele pand te verkopen hangt er hen nog steeds een boete boven het hoofd als het pand niet snel genoeg verkocht geraakt. “In een gesprek liet de stadsarchitect weten dat één papiertje de zaak kan oplossen: het papier waarin de stad de toestemming geeft om de bestemming te wijzigen van hotel naar appartementsgebouw”, gaat Francis verder. “In 1989 zou het papiertje echter niet nodig zijn geweest maar de stad blijft voet bij stuk houden. Als eigenaars kunnen wij geen kant op.”

Elke eigenaar, of die nu zijn appartement te huur aanbiedt of er zelf gebruik van maakt hangt nu talloze boetes boven het hoofd

De onbewoonbaarheidsverklaring werd door burgemeester Johan Vande Lanotte ondertekend op 20 april, toch kregen de eigenaars pas op 12 juli een officieel schrijven toegestuurd. “We hadden een maand de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit. Beroep aantekenen werd ons onmogelijk gemaakt, aangezien we het schrijven te laat kregen. Daarnaast begonnen op 20 april de termijnen te lopen om alles in orde te brengen. Ondertussen zijn die termijnen al lang verlopen. Er is, door het toedoen van de stad, kostbare tijd verloren gegaan.”

Residentie Margate werd gebouwd in 1931 op de hoek van de Langestraat en de Platformstraat. Architect, Bernard Christiaens, ontwierp naast dit pand ook het Feest- en Cultuurpaleis op het Wapenplein. Sinds 2002 is het pand beschermd als monument. In 2016 lieten de eigenaars de gevel nog renoveren voor een bedrag van 160.000 euro.

Als een pand niet brandveilig genoeg wordt bevonden, dan is het normaal dat het onbewoonbaar wordt verklaard

“Het pand werd inderdaad onbewoonbaar verklaard door een besluit van de burgemeester op advies van de Vlaamse Wooninspectie”, reageert schepen van wonen, Nancy Bourgoignie. “Volgens hen voldoet het pand niet aan de normen van de Vlaamse wooncode. Het gaat hier dan vooral om brandveiligheid. Als een pand niet brandveilig genoeg wordt bevonden, dan is het normaal dat het onbewoonbaar wordt verklaard.”

“Het pand was vroeger inderdaad een hotel en werd niet vergund om als woongelegenheid te gebruiken”, verduidelijkt schepen Kurt Claeys, bevoegd voor ruimtelijke ordening. “In 1989 heeft een notaris uit Wervik een basisakte opgemaakt om er woongelegenheden van te maken. Dat is gebeurd zonder het medeweten van de stad Oostende. N.a.v. een bouwaanvraag vorig jaar is duidelijk geworden dat geen enkele van de 23 woonentiteiten voldoet aan de Vlaamse wooncode. De verschillende eigenaars hebben ondertussen al met de dienst wonen samen gezeten en zoeken naar een oplossing. Een mogelijkheid zou zijn om meerder entiteiten samen te voegen tot één appartement. Ik snap dat dat vervelend is voor de mensen die er nu wonen maar eigenlijk zijn de appartementen in het gebouw nooit vergund geweest. Ik roep de eigenaars op om zich te verenigen en een voorstel te doen voor een stedenbouwkundige vergunning. Als stad werden we geconfronteerd met een gebouw die opgesplitst werd in verschillende woongelegenheden die onmogelijk vergunbaar zijn. We willen echt wel meewerken aan een oplossing maar het moet voldoen aan de wooncode.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier