Egems Gemengd Koor brengt samen met Zanglust en solisten kerstsfeer in Sint-Germanuskerk

Het Egems Gemengd koor wil samen met het Koninklijk Koor en Orkest Zanglust en de solisten de kerstsfeer naar de Egemse kerk brengen. © Foto Jan
Redactie KW

Op vrijdagavond 28 december brengt het Egems Gemengd Koor een kerstconcert in de Sint-Germanuskerk. Ze zorgen niet alleen voor kerstsfeer, maar doen dat samen met het koninklijk koor en orkest Zanglust uit Tielt en enkele solisten.

Het Egems Gemengd Koor heeft al in ruime mate zijn sporen verdiend in het organiseren van concerten en gaat, onder de deskundige leiding van Mieke De Meyer, geen uitdaging uit de weg. Voor het kerstconcert in de Sint-Germanuskerk wordt een beroep gedaan op het koninklijk koor en orkest Zanglust uit Tielt, waarmee ze in het verleden ook al samen optraden. Denken we in dat verband maar aan de Vredesconcerten in 2014.

Ongeveer 100 leden

Zanglust werd in 1927 boven de doopvont gehouden. Oorspronkelijk was het een mannenkoor, maar al snel deden de eerste dames hun intrede. In 1937 werd er voor het eerst opgetreden met de begeleiding van een orkest en dat was meteen ook de start van het koor en orkest Zanglust. Sinds 1987 staat het koor onder de leiding van Bart Snauwaert, die sinds 2012 bijgestaan wordt door Leen Van Hee als assistent-dirigent. De vereniging telt om en bij de 100 leden en brengt jaarlijks twee programma’s.

Een eigentijds kerstverhaal loopt als een rode draad door het concert

Alsof dat nog niet genoeg is, doen beide koren voor dit concert ook een beroep op twee solisten en wordt het geheel doorspekt met een eigentijds kerstverhaal van twee leerlingen van de afdeling woord van de Tieltse Academie voor Muziek en Woord.

Breed muziekscala

Een blik op het programmaboekje toont meteen dat er tijdens het concert een brede waaier aan muziekstukken, zowel klassiek als modern, de revue zullen passeren. Zo zullen stukken uit de ‘Kerstmis’ van gewezen Zanglust-dirigent Marcel Van Quickelberghe ten gehore gebracht worden. Hij schreef die mis in 1958 naar aanleiding van de middernachtmis van dat jaar. Bijna 100 jaar eerder, in 1860, componeerde Peter Benoit ook een kerstmis en ook daaruit zal een stuk gebracht worden.

Solisten

Daarnaast zullen Tsjechische volksliederen, Engelse koormuziek, Estse wiegeliederen, een gedeelte uit het Agnus Dei van de Noorse componist Egil Hovland en een rapsodie van Amerikaanse kerstliederen de aanwezigen bekoren. Wat het klassieke luik betreft zal de slotkoraal uit De Johannespassion van Johann Sebastian Bach op sublieme wijze vertolkt worden. We hebben zelfs opgevangen dat het ‘Bakske vol met stro’ van Urbanus de kop zou opsteken. Redenen genoeg alleszins om te komen genieten.

Een eerste solist, die tijdens het concert haar kunnen zal tonen, is sopraan Cato Verstaen. Zij zit momenteel in de vierde graad aan de Tieltse academie en komt uit een artistiek nest, want iedereen in de familie speelt een instrument of zingt. Zij zal onder andere het gedeelte van de ‘Kerstmis’ van Peter Benoit voor haar rekening nemen.

Eigentijds kerstverhaal

De tweede solist is fagottist Simon Vandenbroecke, die ondanks zijn jonge leeftijd kan bogen op een rijke ervaring. Nadat hij eerder als laureaat fagot aan de Tieltse academie afstudeerde, begon hij in 2015, simultaan met zijn voltijdse job, met een opleiding aan het Conservatorium in Gent. Hij maakt deel uit van het houtblaastrio ‘Tri au Bois’ en deed ervaring op bij jeugdorkesten in binnen- en buitenland. Hij zal onder andere een deel uit het Concerto in Bes voor fagot en orkest van Gioacchino Rossini verklanken.

Antje Verstaen (zus van Cato) en Liete Bekaert, beiden studenten theater aan de Tieltse academie, zullen door het concert een eigentijds kerstverhaal brengen, waarin zij actuele thema’s die hen na aan het hart liggen, zullen verwerken.

Het concert begint om 20 uur. Kaarten kosten 12 euro in voorverkoop, 14 euro aan de deur en zijn te verkrijgen bij alle koor- en orkestleden.

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier