Eerste weggeefdag in Menen

Redactie KW

“Niet bij de pakken blijven zitten”, dat was het motto van de eerste weggeefdag die zaterdag in Menen werd georganiseerd.

De organisatoren van de weggeefdag waren de drie dames van het “People help the People”-collectief, dat zich ontfermt over de armsten onder ons. Sarah, Kelly en Alice, de leading ladies achter het collectief, proberen de drempel voor hulp steeds lager te maken.

“Het volledige jaar door verzamelen we kledij, die door mensen niet meer gedragen wordt, met de bedoeling om die te herverdelen onder mensen die financieel in de knoei zitten” vertelt een trotse Sarah ons. “We merkten wel dat de drempelvrees voor heel wat mensen nog steeds te hoog was. Met ons collectief zijn we dan samen op zoek gegaan naar een oplossing en zo ontstond de weggeefdag”. Alice knikt instemmend. “Wie problemen heeft en hulp gaat vragen, moet vaak zijn of haar verhaal in een of ander bureel gaan vertellen. Dat maakt het nogal confronterend voor heel wat mensen. De weggeefdag vindt plaats in een woonkamer van een doodnormale woning, waar je enkel maar mensen in dezelfde situatie gaat vinden. We proberen het huiselijke centraal te stellen”.

Ook Kelly kan zich volledig vinden in het concept en stelde prompt haar woonkamer ter beschikking. “Mensen komen naar hier, er is geen druk, ze kunnen rustig kiezen uit de kledij en kunnen die zelfs passen. Alles zonder oordeel of vooroordeel. Het maakt het voor heel wat mensen zoveel aangenamer. We voorzagen ook drankjes en wat versnaperingen, een leuke middag uit voor mensen die zich vaak bevangen voelen door hun problemen”.

De eerste weggeefdag kon meteen rekenen op een full house. “In totaal kwamen iets minder dan 40 mensen langs en op een bepaald moment stonden hier zelfs 20 personen te kijken en te passen. De meest gezochte items waren dameskleren en kledij voor tieners, de mannen waren iets minder van de partij” sluit Sarah af.

Wie de activiteiten van het collectief wil volgen, kan daarvoor terecht op de gelijknamige Facebookpagina. De drie pittige dames plannen ondertussen een paaseierenraap, maar zijn nog volop op zoek naar kleine paaseitjes. Mensen die hun schouders onder dit evenement willen zetten, kunnen zich steeds melden via hun Facebookkanaal.

(CLL – Christophe Lefebvre)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier