Eerste videoconferentietoestellen in gebruik bij justitie in West-Vlaanderen

Het is het eerste dergelijke digitale project op het vlak van justitie in West-Vlaanderen. © LSi
Redactie KW

In Kortrijk, en als vanzelfsprekend ook tegelijk in Veurne, zijn woensdagnamiddag op de arbeidsrechtbank en rechtbank van koophandel de eerste videoconferentietoestellen in gebruik genomen.

Met die toestellen zal het mogelijk zijn zaken te behandelen zonder dat partijen samen in Veurne of in Kortrijk aanwezig zijn. Het is het eerste dergelijke digitale project op het vlak van justitie in West-Vlaanderen. Een digitale verbinding met klank en beeld zorgt er voor dat toch het gevoel ontstaat samen in één ruimte aanwezig te zijn. Het systeem biedt vooral voordelen op het vlak van tijd en afstand.

In een eerste fase zal het systeem gebruikt worden voor zittingen ten gronde en procedures rond de wet op de continuïteit van ondernemingen (om te beslissen of bedrijven in moeilijkheden bescherming tegen schuldeisers verdienen). Het vergt in deze fase ook nog het akkoord van alle partijen om dit systeem te gebruiken, dit om procedurefouten te vermijden.

Via Skype en andere rechtbanken in andere provincies is het ook mogelijk om aan de verbinding en de gesprekken tussen Veurne en Kortrijk deel te nemen. In een latere fase zullen ook gewone burgers van dit systeem van digitale rechtspraak kunnen deelnemen.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier