Eerste Vespa-agente Chantal Baert zegt Brugse politiekorps vaarwel

Begin jaren '90 pronkte Chantal zelf in de nationale media als Brugse vespa-agente. © SR
Redactie KW

Na 33 jaar neemt Chantal Baert afscheid van de Brugse politie. In de Kartuizerinnestraat werd de rode loper uitgerold voor de eerste Vespa-agente van Brugge en ook Nico Blontrock stond klaar om haar carrièrespeech voor te lezen. Binnen het Brugse korps begon Chantal als ‘salonpuppe’. Nu verlaat ze het team via de grote poort.

Chantal Baert startte op 2 januari 1985 bij de Brugse politie, samen met zeven andere rekruten. Als eerste Vespa-agente van Brugge haalde ze begin jaren ’90 zelf de nationale media. “Met mijn Vespa type PM999 reed ik mijn vaste route door de stad. En dat bleef blijkbaar niet onopgemerkt. In de kranten stond te lezen: ‘mannequin, eerste vrouw op de vespa bij de Brugse politie“, duidt Chantal.

Haar opleiding genoot Chantal in de Hauwerstraat. Binnen het korps kreeg ze samen met haar collega-nieuwkomers de bijnaam ‘Salonpuppen’. “Ik werd meteen de baan opgestuurd. Zowel op de Markt, aan de Boeveriepoort en de Expresseweg werd ik ingezet om het verkeer te regelen. Duizenden toeristen heb ik goed op weg geholpen”, lacht Chantal.

Carabinieri

“We werkten toen nog in ploeg in een achtdagensysteem. Mijn eerste nachtelijke interventie vergeet ik nooit. Bij een dodelijk verkeersongeval raakte toen een procureur betrokken. Als vrouw mocht ik nadien ook deel uitmaken van het Argus-peloton, dat toen werd ingezet tegen voetbalhooliganisme.”

“Ik kwam volledig in motortenue naar het werk omdat er geen dameskleedkamer waren”

Een volgende stap in haar politiecarrière was het patrouilleren met de Vespa. “Toenmalig hoofdcommissaris Roger De Bree had tijdens zijn reis in Italië de carabinieri zien tussenkomen met de flexibele motorvoertuigen. Hij was van mening dat ook in een stad als Brugge de Vespa kon gebruikt worden. Dus de motorrijders naar de ring en de rand van de stad en de Vespa naar de binnenstad. Er waren voor mij wel twee voorwaarden aan verbonden om met de Vespa te mogen rijden. Ik moest volledig in tenue naar het werk komen omdat er geen dameskleedkamer was en ik nu eenmaal de enige vrouw was bij de motorrijders. Daarnaast mocht ik ook nooit met de ‘grote’ moto rijden.”

Wijkagent

In juni 1994 kreeg Chantal de kans om wijkagent te worden. “Ik was 13 jaar wijkagent in Sint-Andries. In al die jaren heb ik er heel wat leuke mensen ontmoet. In september 2007 kreeg ik dan de kans om Pierre Rys op te volgen in de Sint-Walburgawijk als één van de acht wijkinspecteurs in het centrum van de stad. In mijn vrije tijd deed ik zelf alle horecazaken in die wijk aan.”

Samen met haar huidige collega's mocht Chantal Baert haar eigen afscheidsfeestje bij de politie inzetten.
Samen met haar huidige collega’s mocht Chantal Baert haar eigen afscheidsfeestje bij de politie inzetten.© Davy Coghe

Chantal Baert is sinds 1 mei op rust en is jaren actief geweest in de Politieverbroedering ‘Hoger Op’ van het Brugse korps. Tot vorige zomer was ze er zelfs voorzitter. “Maar nu dus eindelijk tijd voor andere zaken. Mijn dochter Chanel woont nog thuis, ik wil een cursus Italiaans volgen en wekelijks gaan lopen. Genoeg om handen dus.” (SR)