Eerste steen van nieuwe Sint-Niklaaskerk in Westkapelle gelegd

26/03/18 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Burgemeester Leopold Lippens en pastoor Willy Snauwaert legden maandagmiddag symbolisch de eerste steen van de nieuwe Sint-Niklaaskerk in Westkapelle.

Eerste steen van nieuwe Sint-Niklaaskerk in Westkapelle gelegd

Samen met het college van schepenen werd met een touw een uitgezaagde muur omhoog gehesen waarmee de werf officieel werd geopend.

Exact vijf jaar geleden legde een verwoestende brand de kerk volledig in de as. Het gemeentebestuur, de kerkfabriek en het Agentschap Onroerend Erfgoed beslisten ondertussen om het geklasseerd monument met beschermd dorpsgezicht terug op te bouwen als een polyvalent cultuurhuis.

Het 12de-eeuwse deel van de kerk wordt gerestaureerd en zal dienst doen als sacrale ruimte voor eucharistievieringen, huwelijken, begrafenissen en bezinningsmomenten. De glasramen krijgen een eigentijdse artistieke invulling. Absolute blikvanger wordt straks de 26 meter hoge torenspits. Die komt rond Pasen 2019 terug in een moderne versie waarbij de ledverlichting 's nachts zorgt dat de Sint-Niklaaskerk fungeert als een subtiel lichtbaken in het polderlandschap. Als alles vlot verloopt, is het project eind december 2019 volledig afgewerkt. De kosten van de volledige restauratie wordt geraamd op 6,6 miljoen euro.

(DM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!