Eerste reveil op begraafplaats Oostkamp

Redactie KW

Voor de eerste keer nam de gemeente deel aan de oproep van vzw Reveil om 1 november nieuw leven in te blazen. In bijna 1 op 3 gemeentes dompelden muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers hun lokale begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie, lokale levensverhalen en herinnering aan de overledenen.

Het muzikale deel werd verzorgd door Daan Sneppe, Sam Van de Caveye en Dirk Vandelanotte. Voor Sam en Dirk heeft begraafplaats De Warande een diepe emotionele waarde. Sam verloor enkele jaren geleden zijn broer Sander en Dirk zijn zoon Kilian. Beiden liggen er begraven. “Tegengestelde emoties liggen soms dicht bij elkaar”, vertelde Sam. “Het lied Green Eyes van Coldplay dat we nu brengen, speelden we ook op de begrafenis van mijn broer maar datzelfde lied was enkele maanden geleden ook de openingsdans op het trouwfeest van mijn andere broer Tijs.”

Dirk Vandelanotte bracht het laatste lied van David Bowie, Lazarus, ook een kippenvelmoment. Actrice en zangeres Anneke Van Hooff verbond met Het Sprookje van verdriet en het gedicht ‘n Beetje van Toon Hermans het gebeuren tot een pakkend geheel.

Kinderen brachten bloemen voor de vele overleden kinderen. Voor de oorlogshelden waren er kaarsjes. Al hun graven werden met een lichtje getooid en dat bracht heel wat sfeer op de begraafplaats. Tussendoor bracht Eddy Defauw een zelfgeschreven gedichtje over het gemis van een geliefde.

Ruim tweehonderd toeschouwers namen ingetogen deel aan dit reveil. De muzikanten sloten af met Perfect Day van Lou Reed en een boodschap van Sam die wenste dat iedereen van elk moment in het nu en aan elke ontmoeting een warme herinnering mag overhouden. Pas daarna klonk er een overtuigend applaus.

(PH – foto PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier