Eerste Labadoux voor Hein na overlijden van zijn vrouw

Op onze foto De Wilfrieds in kleine bezetting. Je ziet v.l.n.r. Hein Denturck, Hans Denturck, Bjorn Ampe en Jonathan Depaepe. (Foto FODI) © (Foto FODI)
Redactie KW

Op maandag 1 mei 2017 overleed Ann Vroman, de echtgenote van Hein Denturck van De Wilfrieds. Hein zet zich in voor Labadoux Lustert. Op zondagmiddag 6 mei staat hij ook met De Wilfrieds & Moaten op het podium van Labadoux. “Enkel op dinsdag 1 mei zullen ze mij de hele dag niet zien”, zegt hij.

Muziek loopt als een rode draad doorheen het leven van broers Hans (56) uit de Nijverheidsstraat en Hein Denturck (55) uit de Weststraat. Voor de beide broers begon het allemaal in het knapenkoor in Moorslede. “Mijn broer Hein sleurde me mee naar de kerk. Misschien leerde ik daar wel zingen”, lacht Hans. “In 1974 verhuisden we naar Ingelmunster. We leerden er nieuwe vrienden kennen. Eén ervan had een akoestische gitaar en ik wilde ook zo’n gitaar. Ik deed een vakantiejob en kocht mijn eerste gitaar. Mijn broer kocht er ook een en samen begonnen we te tokkelen. Het ene groepje volgde het andere op: Aria Flyton, The Insiders… Op een bepaald moment haakte broer Hein af, maar ik bleef me verder bekwamen in de muziek. Ik begon ook met een Nederlandstalig repertoire, kocht mijn tweede akoestische gitaar en speelde het voorprogramma van Pop in Wonderland in Jeugdhuis Kontrabas. Toen kreeg ik de muziekmicrobe nog meer te pakken. In de daaropvolgende jaren werden er nog groepen boven de doopvont gehouden: De Pers, HK and The Ceilingshow, 4 Eyes Only, De Garsongs, The Amazing Beerhunters, De Chicons, De Von Turcks… Ruim tien jaar geleden zagen De Wilfrieds het levenslicht, een eerbetoon aan onze overleden vader Wilfried.”

Labadoux-stichter

Hans en Hein hebben nog altijd een goede band met Labadoux-stichter Jean-Pierre Deven. Ze traden telkens op tijdens het feest van 20, 25 en 30 jaar café De Fagot. Daar zag ook het Labadoux Festival het levenslicht. Hans en Hein staken altijd een handje toe en dat bleven ze ook nadien doen, toen het festival verhuisde van aan café De Fagot naar het Mandescircuit en nu al enkele jaren naar de festivalweide langs de Trakelweg.

Honderd lusters

Hein werkt al tien jaar mee aan de opbouw en de afbraak. Hij is in de voorbije jaren ook dé man voor de kunstprojecten geworden, zoals de kerkstoelen, de kaders en nu de lusters. “Ik ben bezig met een houten luster, met een diameter van vijf meter, te maken. Die zal een plekje krijgen aan de Wantebrug. De lampen zullen licht geven. Straf hé”, glimlacht Hein. “De honderd lusters, gemaakt door verschillende mensen, zullen onder de Wantebrug te bewonderen zijn.” Op zondag 6 mei staan Hans en Hein met De Wilfrieds & Moaten om 12 uur in de pubtent van het Labadoux Festival. De broers denken dat ze nu al voor de vijfde keer met De Wilfrieds op dit festival optreden. Vroeger speelden Hein en Hans als De Wilfrieds, maar de bezetting werd uitgebreid met enkele muzikale vrienden, die wel eens kunnen afwisselen. “We bestaan nog geen 30 jaar, zoals Labadoux, maar dit jaar brengen we op dat festival wel songs met een link naar 30 jaar Labadoux, naar artiesten die hier dus al zijn geweest”, zegt Hein. “We zijn een speciaal programma van 75 minuten aan het voorbereiden met Engelse en Nederlandstalige songs. Wees gerust, ‘t zal de moeite worden.”

Voor Hein wordt Labadoux 2018 zeker geen gemakkelijk festival. Op maandag 1 mei 2017 – in volle voorbereiding van het festival – overleed zijn echtgenote aan de gevolgen van een ziekte. Het voorbije jaar was voor Hein geen gemakkelijk jaar. Toch kon hij veel steun en warmte krijgen van zijn familie, zijn muzikale vrienden en de moaten van Labadoux. Momenteel is Hein volop bezig met de voorbereidingen van Labadoux Lustert. “Maar op dinsdag 1 mei doe ik niets en ik zal ook niet op het Labadoux-terrein te vinden zijn”, zegt hij. “Die dag wil ik voor mezelf houden.”

(Patrick Depypere)

De dertigste uitgave van Labadoux vindt plaats op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 mei met o.a. The Chieftains, Ozark Henry, Bart Peeters, Admiral Freebee, Yevgueni, Guido Belcanto, enz. Info en tickets vind je op www.labadoux.be.