Cohousing is een concept dat in andere steden al langer bekend is. Cohousing is een sociale vorm van wonen; elke bewoner heeft zijn eigen huis of appartement, maar er is ook een gedeelde ruimte waar er kan gekookt worden, waar kinderen kunnen spelen, een wasruimte... Wat die gedeelde ruimte is, wordt bepaald door de groep zelf.

Traject

Aan de Stenedorpstraat komt het eerste cohousingproject van Oostende. 't Boldershof, een oude beschermde hoeve, wordt er gerestaureerd. Die hoeve zal deels dienst doen als de gemeenschappelijke ruimte. Er worden 18 units - woningen en appartementen - gebouwd die uitkijken op de Tuinen van Stene. "Het is inderdaad al een heel traject geweest", lacht toekomstig bewoonster Annick Deweert. "Ik ben er redelijk van het begin bij betrokken. Het heeft een tijdje geduurd tegen dat onze groep volledig was en tien dagen voor we de grond gekocht hebben, was de groep compleet!"

Michel Major, enthousiast bewoner en coördinator van het bouwteam geeft uitleg: "We hebben ervoor gekozen om een gemeenschappelijke keuken, eetruimte en wasplaats te maken. Daarnaast voorzien we ook een co-working-space en zullen er ook twee logeerkamers zijn. Handig voor wie geen ruimte heeft in zijn/haar woning voor een extra logeerkamer. Op de bovenste verdieping komt er dan een multifunctionele zaal. Veel ligt er al vast, maar er zijn ook plekken waar het natuurlijk groeit wat er komt."

Onze ecologische voetafdruk? Die is zo klein mogelijk - Michel Major

De groep die in 't Boldershof zal wonen, is heel divers. "Ik geloof dat de jongste 24 is en de oudste 72. En er zijn nog twee kinderen op komst", lacht hij.

De hoeve is niet de enige gemeenschappelijke plaats. "Klopt. Iedereen zal aan zijn woning een eigen tuin hebben, maar we hebben ook de aangrenzende weide gekocht. Er is ruimte voor een moestuin, een voedselbos, een boomgaard... We grenzen hier trouwens net aan de Biopluktuin, ideaal, want veel van de bewoners zijn lid", glimlacht Michel.

Ecologisch

't Boldershof is een ecologisch project; zo worden er ook overal laadpalen voor elektrische wagens voorzien en zijn de woningen die gebouwd worden energieneutraal. "Onze ecologische voetafdruk is zo klein mogelijk", knikt Michel. "Wat mij aantrok in het project? Momenteel woon ik in het centrum van Oostende. Ik wilde kleiner gaan wonen en ook groener. Hier heb je ook sociale controle wat me zeer belangrijk lijkt naar de toekomst toe. Ik ben al twee jaar betrokken bij het project. Maar ik denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat hoe sneller we kunnen verhuizen, hoe beter. Ik kijk er zó naar uit. Ik ben hier al eens geweest om 6 uur 's morgens en die rust... Fantastisch!"