Eerste fase verkaveling Duinenkerkje verkoopt vlot

Het uitzicht van de woningen is al vastgelegd. Alle huizen zijn in dezelfde stijl. (GF)
Hannes Hosten

De verkoop is gestart van de verkaveling Duinen, een nieuw project met 87 woningen in de hoek van de Nieuwpoortsesteenweg en de Emiel De Smitlaan, tegen Raversijde. De ‘verkaveling-Coppin’, zoals ze vroeger werd genoemd, is omstreden omdat de open ruimte rond het Duinenkerkje wordt aangesneden. “Maar precies door deze verkaveling zullen de omliggende 11 hectare nu ten volle als natuurgebied worden benut”, zegt verkavelaar Nicolas Van Ravels. Omwonenden reageren verdeeld.

De verkoop van een eerste fase van de verkaveling, 21 gezinswoningen met tuin, is sinds enkele weken gestart. De voorbereidende grondwerken de aanleg van riolering en wegenis zijn bezig. “De verkaveling is in totaal 3,7 hectare groot en omvat elf zones met grondgebonden sleutel-op-de-deurwoningen, in totaal goed voor 87 woningen. Vooraan, parallel met de Nieuwpoortsesteenweg, is ook nog ruimte voorzien voor meergezinswoningen, maar die worden pas in de toekomst gerealiseerd”, aldus Nicolas Van Ravels, die het project realiseert met zijn firma’s Corbeau Vasgoedontwikkeling en verkoopkantoor Acta Vastgoed.

Bouw start in april

De 21 woningen die nu te koop zijn, komen aan de kant van de Nieuwpoortsesteenweg, maar loodrecht op deze straat. Parallel met de Nieuwpoortsesteenweg komt een ‘wadi’, een langgerekte waterpartij voor waterbuffering. “Dit is geen verkaveling zoals een andere”, zegt de ontwikkelaar. “Hier zal je geen veelheid aan stijlen zien, want het uitzicht van de woningen is al vastgelegd en wij staan in voor de realisatie. Alle huizen zijn in dezelfde stijl, maar de koper kan wel de afwerking kiezen. Hier geen strakke woning en een pastoriewoning naast elkaar, maar uniformiteit.”

Op dit moment zijn al twee types woningen te koop: van 6 meter breed en 8,6 m breed, telkens met drie slaapkamers en twee bergingen. De minst brede variant kost zo’n 275.000 euro, voor de woningen van het breedste type tel je om en bij de 290.000 euro neer. “In enkele weken tijd hebben we er tot mijn grote vreugde al tien van verkocht”, vertelt Nicolas Van Ravels. “Tegen maart 2018 moeten de grondwerken afgerond zijn en in april starten de bouwwerken voor deze eerste fase. De afwerking is voorzien in het vierde kwartaal van 2019.”

Parkeerplaatsen

“De bouw van de volgende fases zal afhangen van de verkoop van de eerste fase. Uniek aan deze verkaveling is ook dat je op elk van de 87 loten twee en soms zelfs drie wagens zal kunnen parkeren. Elke woning heeft een garage of carport en daarnaast zal er nog één plaats zijn voor een wagen op de oprit, soms zelfs twee. De parkeerplaatsen langs de straat zijn dus echt voor de bezoekers. Deze regeling kwam er in samenspraak met de stad, maar ook omdat we de ruimte hebben.”

Nieuwe verkaveling is maar half zo groot als wat in 2005 werd aangevraagd en geweigerd

Het stadsbestuur wil allicht vermijden dat ook in deze verkaveling parkeerproblemen opduiken, zoals in andere recente verkavelingen als het Baanhof en de Prins Roselaan. “Toch moeten we ons afvragen of deze ruime parkeergelegenheid op elk lot in de toekomst nog nodig is”, plaatst Nicolas Van Ravels een kanttekening. “Bijna alle mensen die al een woning gekocht hebben, zijn Oostendenaars. De meesten werken ook in Oostende. Ik weet niet of deze gezinnen in de toekomst nog twee wagens nodig zullen hebben. Maar ik steek niet onder stoelen of banken dat het hier commercieel interessant was om het wel te voorzien.”

Een heikel punt aan de hele verkaveling is de ligging in de open ruimte rond het Duinenkerkje. In 2005 probeerde de familie Coppin al eens een bouwproject te realiseren, maar dat werd toen na veel protest geweigerd door het stadsbestuur. Toen ging het om 102 villa’s en vier appartementsblokken, samen 180 woningen. Intussen werd een groot deel van de zone ingekleurd als natuurgebied. De verkaveling die nu werd goedgekeurd, kreeg ook al kritiek van buren te slikken, maar is hoe dan ook veel kleiner: 87 gezinswoningen en één zone voor appartementen, waarvan wel nog niet duidelijk is hoeveel er zullen komen.

Een verhelderend kaartje: linksonder de verkaveling, rondom natuurgebied en rechtsboven het Duinenkerkje. (GF)
Een verhelderend kaartje: linksonder de verkaveling, rondom natuurgebied en rechtsboven het Duinenkerkje. (GF)

“De 11 hectare rond de verkaveling zijn definitief ingekleurd als groen- en natuurgebied“, beklemtoont Nicolas Van Ravels. “Daarboven is er nog een duinengordel van 5 hectare. Een deel van die gronden zijn vandaag nog akkerland, maar de pacht is stopgezet. De gronden zijn eigendom van verscheidene privé-eigenaars, maar er lopen gesprekken met de stad om ze te ontwikkelen als natuurgebied. Bedoeling is dat er natte natuurontwikkeling komt, met waterpartijen en graslandschap.”

Uniek

“Het zal uniek wonen zijn, tussen duinen en natuurgebied en zo dicht bij de zee. Tot spijt van wie het benijdt: het is door het ontwikkelen van deze verkaveling dat het natuurgebied nu ook ten volle benut wordt. Anders was daar nooit geen publiek toegankelijke natuurzone van 11 hectare gekomen. Of ik toch niet liever wat meer had bebouwd? Er zijn perikelen geweest en de woonzone was vroeger dubbel zo groot. Maar wij hebben de verkaveling gekocht zoals ze vergund is en vinden het goed zoals het vandaag is.”

Omwonende: “Het is net een kazerne”

De buren in de Emiel De Smitlaan in Raversijde, waarvan enkele in 2015 nog een bezwaar indienden bij de provincie tegen de verkaveling, reageren vandaag verdeeld.

“Wij vinden deze verkaveling nog altijd onaangepast”, zegt een vrouw die haar naam niet in de krant wil. “De stijl van de woningen past totaal niet in het landschap. Het is net een kazerne. Er zijn nochtans mooie voorbeelden van verkavelingen nabij natuurgebied, die er veel beter uitzien dan dit. En het natuurgebied? Zo’n klein stukje. We hadden hier nog een beetje open gebied en dat moet er ook al aan geloven.” Vera Boydens, in 2015 nog één van de woordvoerders van de protesterende buren, is vandaag positiever. “Ik woon aan de Raversijdse kant van de Emiel De Smitlaan en denk dat wij niet echt last zullen hebben van de verkaveling. Er was 20 jaar een camping, illegaal, en daar hadden we ook last van. Gastjes die in tenten logeerden en voor klein vandalisme zorgden, de luidsprekers waar om de haverklap door werd geroepen… Later stond de vlakte vol onkruid en zaten er ratten en muizen. Daar hadden we ook last van. Het zijn vooral de bewoners van onze straat aan de kant van de verkaveling die gepanikeerd hebben. Er waren de verhalen over de vervuilde grond. De grond is dan getest en er zijn inderdaad hele wagens stenen, ijzer en brikkeljon afgevoerd. Misschien is het door de waakzaamheid van de buren, maar ik denk dat de grond er nu redelijk zuiver is. Het is noodzakelijk dat er meer woningen bijkomen. En het zijn nu eens gezinswoningen en geen appartementen. Het project, een kleine verkaveling met veel groen, maakt ook de verbinding tussen Raversijde en Mariakerke. En het is positief dat er een natuurgebied komt. Rond het Duinenkerkje is er nu al een stuk natuurgebied en dat vind ik al een verbetering. Ik ben er dus niet zo negatief over, al wou ik wel solidair zijn met de overkant.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier