Eerste ‘bewoner’ nieuw erfgoeddepot in Heule aangekomen

Kris Dutranoit en Griet Houtman met de allereerste 'bewoner' van het nieuwe erfgoeddepot: een linnenpers. © NOM
Redactie KW

Dinsdagmorgen is een eerste bestelwagen met materiaal aangekomen aan het gloednieuwe regionale erfgoeddepot Trezoor aan de Vier Linden in Heule. De eerste ‘bewoner’ was een linnenpers met ladekast afkomstig van het vroegere Vlasmuseum. Het is het eerste van vele tienduizenden stukken die er de komende maanden hun plaats zullen vinden.

Vorige week donderdag had in aanwezigheid van Cultuurminister Sven Gatz al een soort vooropening plaats maar dan in een quasi-leeg gebouw. Komende zondag 22 april is het Erfgoeddag en dan kan iedereen er tussen 10 en 18 uur een kijkje gaan nemen. Ook dan zal het gebouw nog grotendeels leeg ogen maar simulatiefilmpjes zullen in elke ruimte of zaal tonen hoe die er later zal uitzien.

Westflandrica

Hoe kunnen we allerhande erfgoed het best bewaren? Een studie in 2008 op vraag van het provinciebestuur leidde tot de beslissing om drie regionale depots op te richten: Brugge, Ieper en Kortrijk. Het erfgoeddepot Potyze in Ieper werd in december 2017 geopend, nu is Kortrijk aan de beurt. Brugge heeft enkele maanden geleden een bestaande loods (van een vroegere kaarsenfabriek) aangekocht, maar de inrichting moet nog beginnen.

Merkwaardig: twee jaar geleden toonde de stad Brugge geen interesse voor de overname van de grote en erg rijke provinciale erfgoedbibliotheek Westflandrica. Daardoor verhuist alles volgende maand naar Heule.

Het hele team medewerkers van de stad Kortrijk die betrokken waren bij de realisatie van het erfgoeddepot Trezoor bij de vooropening op 12 april. Rechtsboven staat de toekomstige verantwoordelijke en stadsarchivaris Jochen Vermote en helemaal rechts zijn adjunct Peter Van Ammel.
Het hele team medewerkers van de stad Kortrijk die betrokken waren bij de realisatie van het erfgoeddepot Trezoor bij de vooropening op 12 april. Rechtsboven staat de toekomstige verantwoordelijke en stadsarchivaris Jochen Vermote en helemaal rechts zijn adjunct Peter Van Ammel.© GF

Verspreid op zolders

In het erfgoeddepot in Heule komen straks onder meer de collecties van het nu gesloten Broelmuseum en ook vele stukken uit het vroegere Nationaal Vlas- Kant- en Linnenmuseum die geen plaats vonden in Texture. Al dat materiaal zat nu verspreid op verschillende plaatsen, soms letterlijk op zolders en in kelders. In allesbehalve ideale omstandigheden.

Voortaan zal alles op een professionele manier worden bewaard voor de toekomst. Aan de pas begonnen verhuizing is een maandenlange voorbereiding voorafgegaan. Tot het kleinste stukje moet worden gelabeld en beschreven. Voor de Kortrijkse museumcollecties alleen al gaat het om 47.400 stuks. Het grootste gedeelte moet dit jaar afgerond zijn.

Het gebouw van Trezoor aan Vier Linden 1 in Heule naast de Groothandelsmarkt.
Het gebouw van Trezoor aan Vier Linden 1 in Heule naast de Groothandelsmarkt.© NOM

Ook het Kortrijkse stadsarchief verhuist eind dit jaar naar Trezoor en het is de bedoeling dat allerlei erfgoed van de andere gemeenten van het arrondissement Kortrijk ook in Trezoor wordt ondergebracht. Historicus Jochen Vermote – tot half mei nog stadsarchivaris in Ieper – wordt de verantwoordelijke voor Trezoor en hij wordt tevens de nieuwe Kortrijkse stadsarchivaris. Hij wordt bijgestaan door historicus Jarne Ampe en Peter Van Ammel (nu stadsarchief) en een ploeg van een 15-tal mensen.

(Noël Maes)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier