Eerste albasten huwelijksjubileum in Maldegem

In het wzc Warmhof vierden August 'Gust' Raeman en Emelie Maenhoudt maar liefst hun albasten, of 75-jarig, huwelijksjubileum. © LV
Redactie KW

In wzc Warmhof vierden August ‘Gust’ Raeman en Emelie Maenhoudt hun albasten, of 75-jarig, huwelijksjubileum. Voor zover we kunnen nagaan is dit de eerste 75-jarige huwelijksverjaardag in de gemeente. Gust en Emilie zijn beiden 96 jaar en verkeren nog in goede gezondheid.

Emelie werd net over de Nederlandse grens in Aardenburg geboren en Gust zag het levenslicht op een kleine boerderij in Maldegem. Hoewel er sedert 1939 bij het begin van WOII in België een dansverbod was, ontmoetten Emelie en Gust elkaar op de dansvloer in een Maldegems danscafé. Tijdens de oorlog moest iedereen na 21 uur binnenblijven. Gust was daarom verplicht om tijdig van bij Emelie in Aardenburg naar Maldegem terug te keren.

Hij vond al snel een methode om, zonder dat iemand hem zag of verklapte, na 21 uur naar zijn liefje in Nederland terug te keren. Vanaf het begin van de oorlog moest Gust, die een goede pen had, stoppen met het schrijven van kinderverhalen.

Emelie en Gust trouwden op 16 april 1943 getrouwd. Zij kregen zes kinderen en hebben nu al achterachterkleinkinderen. Kort na hun huwelijk werd Gust opgeëist om te gaan vechten voor de bezetter. Hij dook onder in het Nederlandse Eede.

Kriekperen

Daar bracht Emelie haar man dagelijks eten. Omdat Eede op dat moment onder water stond kwam Gust, wanneer hij het afgesproken signaal hoorde, zijn eten in een bootje ophalen. Emelie is altijd huishoudster geweest. Nadat Gust voor verschillende werkgevers had gewerkt, vond hij bij CBRT werk die hem paste. Daar bleef hij tot zijn pensioen.

Voor een plaatselijk weekblad schreef hij onder de titel ‘Kriekperen’ verhalen. Hij was ook 55 jaar lid van de fanfare. Toen ze met pensioen waren, reden Emelie en Gust regelmatig met de fiets en pikten jaarlijks ook een reisje naar het buitenland mee. Na een zware ingreep in 2012 moet Gust het rustiger aan doen. Een paar jaar geleden besloten ze hun intrek te nemen in het wzc Warmhof. Zij voelen zich daar gelukkig en hopen er nog enkele jaren samen gelukkig te kunnen zijn. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier