Eerlijke chocolade in het teken van de fair trade in Diksmuide

Medewerkers Katrien Jensen, Monique Vanderjeught en Det Smeets hopen heel wat lege chocopotten te ruilen voor een pot fairtradechocopasta in de Oxfam Wereldwinkel. © Foto KLD
Redactie KW

De Week van de Fair Trade is een jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in de kijker zet. In heel het land worden er gedurende tien dagen activiteiten georganiseerd die je op een leuke manier laten kennismaken met eerlijke handel en eerlijke producten. Zo ook in Diksmuide.

Chocolade is een onmiskenbare lekkernij, maar achter het verhaal van de cacaosector gaat nog steeds een donkere waarheid schuil van arme boeren, kinderarbeid en ontbossing. De grote spelers van de cacao-industrie zijn niet happig om de problemen ten gronde aan te pakken. De Week van de Fair Trade wil met ludieke acties de aandacht vestigen op de tekortkomingen van de sector en focussen op hoe het beter kan.

Lege chocopotten

Op dinsdag 9 oktober kun je om 19 uur in de Buurderij een chocoladeworkshop van Iedereen Mondiaal volgen. Je proeft van heerlijke chocolade en leert wat je er mee kunt maken. Ondertussen vertellen medewerkers van de vzw het verhaal achter de fairtradechocolade en welke impact eerlijke handel heeft op het leven van de cacaoproducenten in het Zuiden.

Zaterdag 13 oktober voert Oxfam Wereldwinkel Diksmuide een chocopotinruilactie. Je kunt er je lege, uitgewassen chocopot van om het even welk merk inruilen voor een nieuwe pot met 400 gram fairtradechocopasta. Zo steun je de strijd voor een eerlijke en duurzame cacaosector. De actie is beperkt tot een pot per gezin.

Wel degelijk belangrijk

Er is ook een chocoladeactie op de boerenmarkt van zaterdag 13 oktober. “De actie wordt georganiseerd door de fairtradetrekkersgroep. We hebben twee grote platen van fairetradechocolade laten maken bij chocolatier Vandenbussche. Bezoekers van de boerenmarkt mogen er hun fairtradestukje afbreken. Ondertussen zullen vrijwilligers van de trekkersgroep vertellen over de campagne en aantonen waarom het wel degelijk belangrijk is om fairtradechocolade te kopen”, vertelt duurzaamheidsambtenaar Patricia Taveirne.

Tijdens de Week van de Fair Trade zullen de bewoners van de Grote en Kleine Dijk en de Begijnhofstraat ook bekendmaken hoe ze de titel van ‘fairtradestraat’ willen binnenhalen. Of ze daarin zullen slagen, komen we te weten op vrijdag 10 mei. Dan organiseert het straatcomité een heuse fairtrademarkt naar aanleiding van de World Fair Trade Day.

Info en inschrijven workshop: 051 79 31 40, duurzaamheid@diksmuide.be

(KLD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier