Eén woning onbewoonbaar na stormweer, buren blijven nipt gespaard

Lindsey in de kamer van haar zoon: het water loopt hier gewoon van de vensters en de muren. Ik heb haast geen droge handdoek meer over. © AV
Redactie KW

Het stormweer heeft zondag 10 maart zeer zware schade toegebracht aan drie jonge huurwoningen in de Ballingstraat. De wind zette zich onder de roofing op het platte dak en die blies die gewoon weg. Een van de woningen liep schade op aan de gevel en een binnenmuur en werd door de brandweer onbewoonbaar verklaard. De andere twee, er vlak naast, kampen even goed met aanhoudende waterinsijpeling.

De betrokken woningen vormen een rij van drie, bijna aan het eind van de straat. Het was de bewoonster van het meest linkse huis, Tamara Cottyn, die vlak voor de middag ontdekte wat er loos was nadat ze in haar tuin de trampoline van haar kinderen beter wilde vastleggen. De wind had zich bij haar buurvrouw Lindsey Rasschaert – in het meest rechtse huis – onder de roofing gezet en deze, samen met een hoop dakisolatie, doen overplooien tot over de voorgevel van Tamara. Daar was de dakbedekking schijnbaar blijven haperen.

De brandweer, die door de vele andere noodoproepen in de regio pas rond 16 uur de schade kon komen bekijken, stelde al gauw vast dat de massa losgekomen dakbedekking bij Tamara en haar gezin ook een binnenmuur had verplaatst en het bovenste deel van de gevel had doen sneuvelen. Door het voorval liep de regen door een gat tussen de twee muren gewoon binnen. De spuitgasten konden het losgekomen metselwerk verwijderen en zorgen dat er geen instortingsgevaar meer was. “Een structurele oplossing brengen, was volgens hen echter een werkje voor de verzekering”, zegt buurvrouw Lindsey.

Dinsdag kwamen in opdracht van de verzekeringsmaatschappij van de huiseigenares enkele mannen van een gespecialiseerde firma langs. Die spanden een zeil over de gapende spouwmuur en dekten ook de rest van het dak met een zeil en zandzakken af. Dit heeft de toestand er volgens Lindsey er alleen maar slechter op gemaakt. “Toen het dinsdagavond begon te regenen, kregen ze bij Tamara nog vlugger en meer water binnen. Het gezin is van armoe onderdak gaan zoeken in een hotel. Ondertussen is hen een noodwoning beloofd. De kosten die ze nu maken, zijn nog allemaal voor eigen rekening.”

Ondertussen krijgen volgens Lindsey haar woning en die bij haar andere buurvrouw, ook volop water binnen. “Tamara en haar gezin mochten de bovenverdieping al niet meer gebruiken. Mijn zoon mag wel nog in zijn bed slapen, maar in zijn kamer loopt het water intussen ook van de muren. Wij weten niet meer wat gedaan.” De vrouw vreest dan ook dat alle drie de woningen onbewoonbaar zullen worden en dat de gemeente best naar nog twee noodwoningen op zoek gaat. De rest wordt wellicht sowieso een zaak voor de verzekering, maar zoals de zaken er nu voor staan, verwachten de buren van daar maar weinig heil.

(AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier