Een halve eeuw muzikale vriendschap op Schiervelde in Roeselare

We herkennen op de foto Marc Vergote, Hein Vanhuyse, Kristien Lamsens en Trui Deblauwe. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Het vroegere Schierveldekoor, dat sinds 2016 als ‘Amigrande’ door het leven gaat, is een halve eeuw jong. Om hun jubileum extra luister bij te zetten, stoppen ze alle activiteiten in een gouden feestjasje en dit weekend worden ze op het stadhuis officieel in de bloemen gezet.

“Samen met Griet Coppé was ik bij de eersten die op Schiervelde ons vormsel mochten doen”, aldus een trotse Kristien Lamsens. Als enig lid maakt zij trouwens al de volle vijftig jaar deel uit van dit koor.

“Heel wat Schierveldse gezinnen hadden in dat magische jaar 1969 een plechtige communicant. De familie Vanwalleghem, Coppé, Biesbroeck, Depondt; een vruchtbare lichting. Al die vormelingen maakten daarna automatisch deel uit van het nieuwe koor. Francis Hanouille was toen onze eerste dirigent. Tijdens de wekelijkse kerkdiensten verzorgden we met onze piepjonge groep in de toenmalige Schierveldekapel de vierstemmige samenzang. Verschillende dirigenten passeerden de revue en van iedereen stak ik wel iets op. De kerstvieringen, meer bepaald de sfeervolle nachtmissen waren voor ons in die beginperiode onvergetelijke hoogdagen. Mijn huwelijk in de St.-Michielskerk werd zelfs opgeluisterd door mijn eigen koor”, lacht Kristien.

Projectkoor

Hein Vanhuyse nam deze zangvereniging zo’n 33 jaar geleden onder zijn vleugels. “We sloegen een iets andere richting in”, bevestigt deze huidige Wielsbekenaar. “We spitsten ons meer toe op profane muziek, aangepast aan de geest van de tijd. Ons doel bleef hetzelfde. Met een beperkte groep en op een ontspannen manier muzikaal entertainment brengen met veel variatie voor programma, nummerkeuze, uitvoering en regie. Om ons 40-jarig bestaan te vieren, brachten we samen met de Ten Bos Gospelsingers uit Erembodegem, een uniek gospelconcert. Samen met Sabien Tiels zongen we twee keer voor een volle kerk. Ook Popkor’n, het geslaagde popconcert van 2013, waarbij we samenwerkten met Alfabet en Crescendo, zien we als één van onze vele hoogtepunten. Kerstklanken was ook zo’n magisch project”, klinkt het in koor.

Vriendschap

“We brachten een veelvoud aan kerstliederen die in verschillende Europese landen als evergreens worden geserveerd.” De komende maanden blijft Amigrande vieren dat het een lieve lust is. “Al onze activiteiten steken we in een feestjasje”, vertelt voorzitter Trui Deblauwe.

“Met natuurlijk als absoluut hoogtepunt onze splinternieuw gouden galaconcert.”

We staan opnieuw te springen om samen te werken met andere koren

Vriendschap is voor dit 40 koppen tellende gezelschap, een belangrijk gegeven. “Onze naam verklapt het eigenlijk al”, oppert Hein. “Je kunt die vriendschap nooit los zien van de muziek. Collega’s vragen mij soms, hoe wij met een eenvoudig amateurkoor, waar de meesten geen muzikale opleiding hebben, toch zo’n hoog niveau bereiken. Moest die vriendschap niet aanwezig zijn, is zoiets onmogelijk.” Velen kennen elkaar al jaren. “Als je bij nieuwe leden die spreekwoordelijke klik voelt, zijn we voor een tijdje vertrokken”, lacht Trui. Hun repetities vinden elke week op zaterdagavond tussen 18 en 19.30 uur plaats in Dienstencentrum Schiervelde. “Dat is eigenlijk altijd zo geweest. Toen we een jaar of 17 waren, gingen we eerst naar de mis, daarna naar het koor en ten slotte zetten we een stapje in de wereld.”

Maandelijks staat er een gezellige after-koor op ons repertoire en om de twee jaar gaan we er een weekendje tussenuit. Op de plaatsen waar we logeerden, luisterden we vroeger eucharistievieringen op. Later zorgden we elke keer wel voor een muzikale noot in ons weekendprogramma.” De lange voorbereiding voor hun feestconcert, zorgde ervoor dat ze de kleinere projecten, zoals trouwmissen, nog moeilijk konden inpassen. “We geven in de toekomst weer voorrang aan die zaken en staan te springen om terug samen te werken met andere koren”, aldus Trui. “In het verleden zongen we soms in bejaardentehuizen en zelf de Brugse gevangenis was ooit ons publiek.” We zijn heel content met onze nieuwe dirigente, Yentl Vanderiviere, die zelf nog bij Scala heeft gezongen. Een jonge spring-in-t-veld die een nieuwe wind door ons koor laat waaien.”

Programma

‘Ami meets Grande’ is een jubileumconcert van het koor ‘Amigrande’ onder leiding van Hein Vanhuyse en Yentl Vanderiviere. Peter Lefevere staat in voor de regie en acteert. Het wordt een mix van zang en muziek, overgoten met een sausje van humor en theater. “Onze dirigenten slaagden erin om ons koor heel wat nieuwe nummers bij te brengen.” Deze galaviering vindt plaats in Dienstencentrum Schiervelde op zaterdag 30 maart om 20 uur en op zondag 31 maart om 11 uur en 16 uur. Kaarten kosten 12 euro (drankje inbegrepen). Reserveren op 0498 69 55 76 of via yentl.vanderiviere@hotmail.com Alleen voor de zondagvoormiddagvoorstelling zijn nog kaarten beschikbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier