Een belevingstuin in Huize Proventier

© (Foto MD)
Redactie KW

In Huize Proventier, het WZC van het OCMW, werd een nieuwe belevingstuin ”t Hof van ‘t Leven’ feestelijk geopend.

OCMW-voorzitter Isabel Lebbe (CD&V): “Het is ondertussen toch al meer dan een jaar geleden, dat de eerste stappen gezet werden om van het desolate grasveld aan de straatkant van het grote gebouw iets moois te maken. Het partijtje gras werd vroeger immers helemaal niet benut. Het was een kale en lege plek waar onze rusthuis- en buurtbewoners van de zorgsite niets aan hadden. En zo groeide het idee om van het grasplein een gezellige plek te maken om sociale contacten te onderhouden, bewoners aan te zetten tot bewegen of een zinvolle dagbesteding aan te bieden.”

“Met dit idee in het achterhoofd beantwoordde onze ergotherapeute Lies Pacquet dan ook een oproep van de opleiding ergotherapie aan Howest Kortrijk waarbij ze projecten zochten waar studenten hun schouders onder konden zetten. Jolien, Ines, Chloë en Xander, vier laatstejaarsstudenten Ergo kregen uiteindelijk de opdracht om in de module ‘ondernemerszin in het ruime werkveld’ het project volledig uit te werken en te realiseren”, aldus nog de voorzitter.

Volgende zomer

Samen met de studenten werden er vrijwel meteen contacten gelegd met de tuinbouwafdeling van het Poperingse VTI. Leerkrachten Kurt Lewyllie en Hans Pattyn van het VTI tekenden een realistisch tuinplan uit waarbij rekening gehouden werd met de mogelijkheden en de wensen van de bewoners en familie. Leerlingen van De Ast maakten, samen met de rusthuisbewoners, een aantal vogelkastjes. En nog anderen gingen ondertussen op zoek naar en vonden de nodige centen om de plannen uit te voeren.

Er zal van alles zijn om te horen, te zien, te ruiken, te voelen en te proeven

De aannemer landde uiteindelijk in het voorjaar voor de grote werken, maar ook de mensen van de eigen groen- en technische dienst onder leiding van Anthony Devinck en Danny Jennerich werkten er zich al ettelijke uren in het zweet. De VTI-leerlingen van de afdeling Groen stonden tijdens de eerste schooldagen trouwens al paraat voor de aanplanting van de tuin en de collega’s van het EKA-team en de mensen van het onthaal staken een feestelijk momentje in elkaar. De komende maanden zal er hier en daar nog wat verder aangeplant en afgewerkt worden. Er komt nog een boom die voor de nodige schaduw moet zorgen, en ook wat extra sierheesters. “Volgend jaar plaatsen we een speeltuig in de zandbak en kopen we ergonomische zitbanken die het zitcomfort van onze bewoners en oudere bezoekers ten goede zullen. Volgende zomer zullen onze buurtbewoners dus met volle teugen kunnen genieten van wat er in onze tuin te beleven is: er zal van alles zijn om te horen, te zien, te ruiken, te voelen en te proeven”, besluit voorzitter Isabel Lebbe.

(AH – Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier