Eddy Van Acker stopt in oktober met vishandel Vandenabeele: “Bruggelingen vis leren eten”

Eddy Vanacker stopt in oktober na 33 jaar met zijn vishandel Vandenabeele in de Julius Delaplacestraat. Op de foto zie je echtgenote Hilde Moeyaert, Eddy Van Acker en schoonbroer Ivan Moeyaert. © Davy Coghe
Redactie KW

Na 33 jaar stopt Eddy Van Acker met zijn vishandel Vandenabeele in de Julius Delaplacestraat. De vishandel is een begrip in Sint-Kruis. Eddy trok drie keer per week naar de visveiling in Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort, dit om zijn klanten de beste kwaliteit te bieden.

Eddy Van Acker is opgegroeid in de Oostendse wijk Konterdam. Hij kwam aanvankelijk terecht in de Koopvaardij. De weken dat hij thuis was, ging hij helpen bij zijn schoonvader van de bekende Oostendse vishandel De Vette Gulle. Op die manier leerde hij de vissector kennen. Uiteindelijk startte hij in 1986 met zijn vishandel in de Julius Delaplacestraat, in de zaak waar nu de Wijnloods zit.

Trouw publiek

“Het was de vroegere viswinkel van Francois Vandenabeele die ik verder heb gezet. Hij was familie van de Brugse visrokers. Ik heb daar negen jaar mijn zaak gehad. Toen het pand verkocht zou worden, was de prijs bijzonder hoog omdat de eigenaar besefte dat ik het toch zou kopen indien ik de vishandel zou verder doen. De eigenaar wist echter niet dat ik wat verder in de straat mijn eigendom had. Ik vroeg zes maanden uitstel en intussen begonnen we met het verbouwen van mijn woning tot handelszaak voor een viswinkel”, vertelt Eddy, die de zaak toen runde met zijn eerste vrouw. Sinds 1995 heeft hij de viswinkel halverwege de straat.

In 33 jaar tijd heeft Eddy een trouw publiek opgebouwd. “Al die jaren heb ik niets anders dan kwaliteit verkocht. Ik kocht nooit in pakhuizen. Ik rij drie keer per week naar de vismijn. Dus telkens om vier uur opstaan… Daarbij trok ik telkens naar Oostende, Zeebrugge en Nieuwpoort. Ik ging op zoek naar kwaliteit voor mijn klanten. Alleen de beste vis en schelpdieren kocht ik. Ik moest telkens de afkomst weten. Alles werd dan ook telkens door mij gekuist en gefileerd op vraag van de klant. Zo maken wij ook nog zelf ons eigen krabsla. Ik stel vast dat er meer en meer vis gegeten wordt en dat mensen graag meer info krijgen over de vissoort en de manier van bereiding. Die info krijg je bij een specialist en niet in een supermarkt” vertelt Eddy.

Sinds 2003 staat Hilde Moeyaert, zijn tweede vrouw, in de winkel. Voordien runde ze 14 jaar met haar man ‘t Gildenhuis. Later is ook haar broer Ivan in de zaak komen werken. Sinds 2011 staat hij in voor de bereide visgerechten. Ivan verzorgt ook feesten aan huis.

Keiharde stiel

In oktober komt er een eind aan de zaak. Het pand staat te koop en ze hopen dat er iemand de bloeiende zaak wil verderzetten. Het is echter een keiharde stiel, Eddy klopt maar liefst 80 uur per week. “Een hobby heb ik nooit gehad. Maar ik zal regelmatig te vinden zijn in de Ardennen waar wij vlak tegen Durbuy een vakantiewoning hebben waaraan er nog wat werk is. Verder zal mijn schoonbroer Ivan mij wellicht regelmatig eens nodig hebben voor zijn traiteurdienst. Ik zal na vele jaren Brugge terugkeren naar mijn thuisbasis in Oostende. In elk geval kan ik zeggen dat ik de Bruggelingen heb leren vis eten en dat ik ze heel wat bijgeleerd heb over de vissoorten”, aldus Eddy. (Stefaan Reuse)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier