Duo’s cruisen met oldtimers naar Boedapest: “Uitrijden belangrijker dan winnen”

We peilden bij teams Belonivo, CoolRunnings en Carpe Diem naar hun verwachtingen. © WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Drie bevriende duo’s uit onze regio maken momenteel hun Volvo’s startklaar voor The Budapest Rally. Dat is veeleer een reis dan een race, want de vriendschap, de gezelligheid en het avontuur primeren hier duidelijk op de snelheid. Kamperen gebeurt op de mooiste plekken, waar er ‘s avonds altijd een feestje losbarst. We peilden bij teams Belonivo, CoolRunnings en Carpe Diem naar hun verwachtingen.

‘Een kleurrijke roadtrip met originele vierwielers die over spectaculaire wegen cruisen tot in Boedapest’, zo staat het omschreven op de website van The Budapest Rally. Onderweg – en op voorhand – vallen er punten te verdienen met de challenges, met een gifgroene Trabant als inzet. Nog voor de eerste kilometers op de tellers staan, gaan onze drie duo’s alvast voor een blitzstart. Facebookpagina? Eigen outfits? Persaandacht? Triple check!

Hoe kennen jullie The Budapest Rally en waarom is dat iets voor jullie?

Niels: “Lobke en ik hebben het niet zo voor hotelvakanties met veel luxe. Kamperen op mooie plekken in de natuur is meer ons ding. Vorig jaar namen we al samen met onze beste vrienden deel aan de Scotland Rally. Dat deden we met een Volvo, waar mijn vader werkt en waar ik als garagist het liefst aan werk. Op sociale media zag ik dat dezelfde organisatie in juli een reis naar het Oostblok plande. De rest was makkelijk te overtuigen om opnieuw mee te gaan.”

Lobke: “Meer kilometers, meer landen die je doorkruist, meer feestjes … en dus nog meer iets voor ons!”

Aagje: “Wij samen, een auto en een mooie natuur: dat is ook onze definitie van een topvakantie. Maxim studeerde voor garagist en leerde mij ondertussen ook hoe ik moet sleutelen aan oldtimers. Vorig jaar reden we de rally met ons Volkswagentje T3. Hoewel die al een paar keren in panne stond en zelfs al eens in brand was gevlogen, wilden we het er na de nodige oplapwerken toch op wagen. Dat lukte, maar kort na onze thuiskomst liet ze ons alsnog in de steek. Het busje past weliswaar perfect bij het thema back to the sixties, maar we moesten dus op zoek naar een nieuwe vierwieler. De groene Volvo 66 was voor ons liefde op het eerste gezicht. Het nadeel is alleen dat we dit keer onze twee honden thuis moeten achterlaten.”

Met ons zessen hebben we echt alleen maar sterktes

Mathijs: “Ik trok vorig jaar met mijn vader naar Schotland, maar hij kan nu geen vakantie krijgen. We keerden allemaal terug met een pak wilde verhalen, waardoor Korneel meteen bereid was om mijn vaders plaats in te nemen. Wij zijn al twaalf jaar vrienden, zijn allebei competitief ingesteld en zijn altijd te vinden voor een feestje.”

“We reizen graag en zijn verzot op oldtimers en exclusieve wagens. Al deze elementen komen samen in de rally. Enkele maanden geleden kochten ook wij een Volvo die even oud is als wij. Ondertussen zetten we die samen helemaal op punt. De werkzaamheden waren te volgen op onze Facebookpagina.”

Wat zijn jullie sterktes en zwaktes als team?

Lobke: “Na 13 jaar als koppel kennen Niels en ik elkaar door en door. Wanneer de ene een kater heeft, kan de ander rijden!” (lacht) “Nee, grapje… We vertrekken niet als één duo, maar als een team van drie duo’s. Met ons zessen hebben we echt alleen maar sterktes. Maxims enthousiasme werkt aanstekelijk, Aagje is een schat van een vrouw die voor iedereen klaar staat, Korneel weet veel af van auto’s en is heel behulpzaam en ‘party-Mathijs’ is een echte sfeermaker die iedereen altijd aan het lachen brengt.”

Maxim: “Aagje en ik zijn al negen jaar samen, dus vormen wij elke dag een topteam. Als we al eens woorden hebben, dan gaat het over wie als eerste mag plaatsnemen achter het stuur. Op de weg vullen wij elkaar ook perfect aan. ‘Aagje-zen’ is stressbestendig en kan mij kalmeren in het verkeer, terwijl ik haar dan weer kan geruststellen wanneer ze een vreemd geluid aan de wagen opmerkt. Bij Team Belonivo zijn ze heel sociaal en leggen ze snel nieuwe contacten. Team Carpe Diem zien wij er volledig voor gaan, ook voor de opdrachten. Eenmaal vertrokken, kunnen wij alleen maar denken: ‘Die zien we nooit meer terug!'”

Korneel: “Bij ons zal de vraag toch vooral zijn wie zich ‘s avonds zal inhouden om de ochtend nadien fris te kunnen rijden. Het is ook leuk dat we allemaal met dezelfde ingesteldheid vertrekken. Mathijs en ik zijn dan misschien wel het meest bezig met die challenges, maar allemaal willen we toch vooral genieten van het samenzijn en van de natuur onderweg. Een stop meer op een fantastisch mooi plekje of een uitgebreidere aperitief zegt ons allemaal meer dan het uitvoeren van alle opdrachten. Pinten boven punten!”

Wat zijn jullie verwachtingen dan van de reis?

Lobke: “We willen het vooral gezellig maken met super goede vrienden en wij willen ook wat quality time beleven als jonge ouders. We hopen ook veel mooie wegen te kunnen berijden en adembenemende plekken te zien. We zijn allemaal nog niet eerder in Boedapest geweest. We zijn dan ook erg nieuwsgierig naar het land.”

Maxim: “Dat is een stad! We doorkruisen in totaal negen landen. Of waren het er nu twaalf? Enfin, heel goed voorbereid zijn we dus nog niet, maar het verlangen groeit in elk geval met de dag!”

Mathijs: “Er liggen alvast mooie tussenstops langs de route: Venetië, het Zwarte Woud, de watervallen van Plitvice… Hoewel wij al een grote, vaste benden vormen, leren we ongetwijfeld ook nog nieuwe mensen kennen op de feestjes. En euh… we willen natuurlijk geen al te grote breuken aan onze bolides.”

Aagje: “Ja, we willen de reis vooral allemaal kunnen uitrijden met onze drie Volvootjes!”

De teams

Team Belonivo

Duo's cruisen met oldtimers naar Boedapest:
© WVH

Niels Hillewaere (29) en Lobke Carpentier (28) wonen in Hoogstade en zijn al 13 jaar samen. Hun oldtimer kochten ze vorig jaar. Ondertussen overleefde die al de Scotland Rally. “Onze naam is een samenstelling van onze teamleden: Begijn, ons vierjarig zoontje dat meereist in onze harten, Lobke, Niels en de Volvo. Wij zijn nog volop aan het brainstormen over de kledij.”


CoolRunnings

Duo's cruisen met oldtimers naar Boedapest:
© WVH

Maxim Karreman (27) en Aagje Harnisfeger (25) uit Avekapelle zijn al negen jaar een koppel. Zij rijden de rally met een Volvo 66 uit 1981. “Onze naam verwijst naar onze lievelingsfilm, over een Jamaicaans bobsleeteam. Wij hebben al t-shirts en truien en we willen onze auto nog voorzien van de nodige toeters en bellen.”


Carpe Diem

Duo's cruisen met oldtimers naar Boedapest:
© WVH

Pluk de dag: dat is het motto van Mathijs Masset (28) uit Wulpen en Korneel De Waele (29) uit Alveringem, die al 12 jaar goede vrienden zijn. Hun Volvo 940 dateert uit 1991. “Zonder er een sleutel op te zetten, reden we ermee naar de keuring en kregen we meteen een groene kaart. Toch hebben we al heel wat gesleuteld om de wagen op punt te stellen.”