Duizendste editie Night of the Proms in Koksijde

Vlnr: Charlotte Casteleyn (voorzitter VVV), schepen toerisme Dorine Geerssens, John Miles, Alexandra Arrieche (dirigente Antwerp Philharmonic Orchestra) en Jan Vereecke (mede-organisator Night of the Proms) in het gemeentehuis van Koksijde, aan de voet van de Kokpit © Foto MVQ
Redactie KW

Apetrots kondigen burgemeester Marc Vanden Bussche en evenementenmanager Peter Bruneel het gloednieuwe zomerse mega-event aan, een primeur voor Koksijde én voor heel België. Op 1 augustus 2019 zal de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk het decor vormen voor de eerste Belgische openluchteditie van Night of the Proms.

Evenementenmanager Peter Bruneel startte de zoektocht naar een nieuw zomers evenement één jaar geleden. “Dat was niet eenvoudig”, zegt Peter. “Elke zomer organiseren de verschillende vrijetijdsdiensten meer dan 400 activiteiten. Een gloednieuw kwalitatief hoogstaand mega-event toegankelijk voor een breed publiek én versterkend voor de lokale handelaars, met een unieke invulling, een grote toeristische aantrekkingskracht en een hoge belevingswaarde, dat we kunnen realiseren op een veilige en duurzame manier. Dat zijn héél wat voorwaarden. Ik had het niet verwacht, maar op het standaard document, dat ik invulde op de website van de Night of the Proms, kreeg ik onmiddellijk reactie van Jan Vereecke, mede-organisator van The Night of the Proms en mede-eigenaar van P.S.E. Belgium en het Sportpaleis. We zaten meteen op dezelfde golflengte!”

De puzzelstukjes vallen in elkaar

“We zijn volop bezig met de praktische organisatie”, zegt Peter. “Jan Vereecke en zijn team nemen het artistieke luik voor hun rekening, waaronder het orkest en de solisten, de bouw van het podium en de klank- en lichtinstallatie. De gemeente zorgt voor de bouw van de tribunes, afsluiting van de terreinen, beveiliging, catering, sanitair enz. Als site hebben we gekozen voor het Kerkplein in Koksijde-Bad. Het strand zou mooi zijn geweest, maar dat zou veel bijkomende beslommeringen met zich meebrengen, omdat we daar moeten rekening houden met alle natuurelementen: het zout van het water, zand, wind… De gevel van de kerk zal trouwens een sfeervol decor vormen achter het orkest, want het podium wordt omkaderd met doorschijnende wanden en een flexibel dak. De capaciteit moeten we nog bekijken: het aantal staan- en zitplaatsen ligt waarschijnlijk tussen 7.000 en 10.000. De tribune zal in U-vorm worden opgebouwd. We hebben overlegd met de priester om de kerk als ‘backstage’ te gebruiken, voor de kleedkamers en de catering.”

Burgemeester Vanden Bussche kon nog geen exact prijskaartje op deze primeur kleven, maar geeft wel mee dat de gemeente hierin 400.000 euro zou investeren. “Ik hoop dat dit het begin wordt van een lange traditie. Dit concert sluit perfect aan bij het imago van onze gemeente, en door het kwalitatief hoogstaande en gevarieerde programma betekent het een meerwaarde in ons toeristisch-cultureel aanbod. Met dit concert zullen we zowel onze eigen inwoners en tweede residenten aanspreken, maar ook extra bezoekers aantrekken. De investering in dit evenement zorgt zeker voor een belangrijke return.”

Primeur

Jan Vereecke was meteen gewonnen voor het idee en kent Koksijde trouwens als zijn broekzak. “Ik ben getrouwd met een West-Vlaamse en mijn schoonmoeder woont hier”, zegt hij. “Dit concert is dus een échte primeur voor Koksijde. Het is het eerste openluchtconcert in België en ook de duizendste editie. We zijn nu bezig aan onze laatste concerten van dit jaar in Duitsland, die we op 22 december afsluiten in Dortmund met de 999ste voorstelling. Geïnspireerd door de BBC Proms-zomerconcerten in Engeland die al zo’n honderd jaar bestaan en elk seizoen afsluiten met de ‘Last Night of the Proms” ontwikkelden we een eigen concept, waarmee we in 1985 zijn gestart. Op de affiche stonden toen Toots Thielemans, François Glorieux en Thijs Van Leer. Maar het succes ligt vooral in de unieke combinatie van een voorstelling met klassieke en hedendaagse muziek waarbij het orkest de link is. John Miles zal ook in Koksijde op 1 augustus weer op de planken staan. Zijn lied ‘Music was my first love, and it will be my last” zijn intussen de hymne van onze Proms-concerten geworden, en die woorden vertalen ook de essentie.”

Info over het programma en tickets voor het concert vanaf januari op de website www.visitkoksijde.be/notp of op de website van Night of the Proms www.notp.com/belgie.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier