Duizenden cactussen en vetplanten te kijk in Beveren

Kris Deblauwe, Rik Bruneel en Nicolaas Samyn stellen dit weekend hun stekelige plantenhobby tentoon. (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

Zes kwekers, gepassioneerde liefhebbers van cactussen en vetplanten, organiseren nu zaterdag en zondag 9 en 10 juni bij hen thuis een opendeurweekend waar men bij een drankje en een hapje kennis kan maken met hun uitzonderlijke groene en dikwijls stekelige hobby.

“Op deze opendeurdagen mag iedereen gratis een kijkje komen nemen en staan we met veel plezier iedereen te woord”, zeggen Kris Deblauwe, Nicolas Samyn en Rik Bruneel, alle drie verwoede verzamelaars en kwekers van cactussen en vetplanten, ook wel succulenten. “We zijn geen club, maar een vriendengroep die jaarlijks onze hobby via de opendeurdagen met velen willen delen.”

“Cactussen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze zijn nog mooier in bloei”, vertelt Kris trots. “We merken bovendien dat de interesse voor onze hobby jaar over jaar toeneemt, zeker ook bij jonge mensen. Ze raken gefascineerd door de vele, zeg maar duizenden soorten, die allen een mooi klinkende maar moeilijke Latijnse naam hebben.”

Uit Manchester

“Cactussen hebben naast zon ook veel licht nodig om te groeien en te bloeien”, gaat Nicolas Samyn uit Wevelgem verder. “Daarom zijn de ideale cactusplaatsen voor kweek en groei, de serre en de veranda.”

Nicolas verwacht komend weekend zelfs een liefhebber-kweker uit het Engelse Manchester. Om maar aan te geven dat de opendeurdagen ook internationaal weerklank vinden.

“In Nederland vindt men nog de grote cactuskwekerijen, beurzen en opendeurdagen waar we met veel plezier naar toe gaan om steeds bij te leren en nieuwe cactussen en vetplanten te ontdekken”, vullen de drie liefhebbers nog in koor aan.

“Monique Devisch uit Oostnieuwkerke doet ook mee aan de komende opendeurdag. Niet als kweker, maar zij stelt haar vele handwerken met een cactus als motief tentoon”, vertelt Rik Bruneel.

Eerbetoon

Op de flyer, die uitnodigt tot de opendeurdagen, staat telkens een cactus in bloei, een exemplaar van wijlen Ferdinand Veeckman uit Passendale. “Hij was één van de grote bezielers van de opendeurdag. Deze mooie traditie beschouwen we als een eerbetoon aan onze overleden vriend en gepassioneerd cactus- en vetplantliefhebber”, zegt Kris Deblauwe, bij wie niet alleen vele soorten cactussen en vetplanten te zien zijn, maar waar je ook een mooi aangelegde tuin kan bezichtigen.

Praktisch

Het opendeurweekend vindt plaats op 9 en 10 juni, telkens van 9 tot 19 uur. Je bent van harte welkom bij Rik Bruneel (Aardbeienstraat/einde straat- Roeselare), Kris Deblauwe (Claeyssensstraat 3 – Roeselare), Herman Werbrouck (Cockstraat 17 – Oostnieuwkerke), Nicolas Samyn (Waterstraat 11 – Wevelgem), Luc Vandecaveye (Bollestraat 121 -Torhout), Gerdi Provoost (Tuinstraat 23 – Torhout) en voor de handwerken bij Monique Devisch (Guido Gezellestraat 15 – Oostnieuwkerke). (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier