Drukste kerstvakantie ooit voor Brugge: kwart meer bezoekers dan vorig jaar

In de kerstvakantie kwam een pak volk naar Brugge. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Brugge verwelkomde in de laatste zes weken van het jaar nooit meer bezoekers dan in 2018. “De kerstvakantie gaat de annalen in als de drukste ooit, met maar liefst 26 procent meer bezoekers dan in 2017”, zegt schepen voor Toerisme Philip Pierins (SP.A).

De Bezoekers Barometer Brugge brengt op basis van mobiele telefoondata regelmatige de bezoekersaantallen in kaart. Uit een recente analyse blijkt dat tussen 23 november en 1 januari in de historische binnenstad van Brugge 1,1 miljoen bezoekers geteld werden. Dat zijn er 12 procent meer dan het jaar ervoor. “Heel veel volk ook in de kerstvakantie die, rekening houdend met een inschatting voor het laatste weekend, 26 procent meer bezoekers naar Brugge bracht in vergelijking met 2017”, aldus schepen voor Toerisme Philip Pierins (SP.A).

De eindejaarperiode van 2017 klopte af met 7 topdagen met meer dan 40.000 bezoekers, in 2018 waren er dat 15. Dit jaar was er niet alleen veel volk op zaterdag, maar ook op zondag en op alle dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar.

Groei in alle segmenten

Op zondag 30 december werden de meeste bezoekers in de binnenstad geteld: net geen 60.000. “We zien groei in alle segmenten”, zegt schepen Philip Pierins. “9 procent groei bij de zogenaamde dagrecreanten (bezoekers uit de omliggende gemeenten, red.); 12 procent groei van het aantal dagjesmensen en 15 procent meer verblijfstoeristen. Met ruim 225.000 overnachtingen in de eindejaarperiode steeg het aantal overnachtingen met 19 procent in vergelijking met het jaar ervoor.”

Philip Pierins.
Philip Pierins.© Fernand Proot

De goede cijfers zijn volgens de studie vooral een gevolg van de groei in het internationaal toerisme: in de eindejaarperiode 2018 verwelkomde Brugge 27 procent meer buitenlandse dagjesmensen en 18 procent meer buitenlandse verblijfstoeristen. De groei van het dag- en verblijftoerisme uit eigen land was beperkt. Schepen voor Toerisme Philip Pierins is niet verrast: “De groei van het internationaal toerisme is een duidelijke trend die zich ook in de komende jaren zal doorzetten, tenzij de Brexit roet in het eten gooit. Anderzijds waren de omstandigheden in de kerstvakantie dit jaar uitzonderlijk. De kerstvakanties van de belangrijkste herkomstmarkten voor Brugge vielen dit jaar immers grotendeels samen en voor het eerst in twee jaar vielen de potentieel interessante feestdagen volledig buiten het weekend. Dit had een positief effect op de verblijfsduur.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier