Druk weekend voor Brugse politie met WeCanDance en Benenwerk

Een deel van het team dat WeCanDance organiseert: Zoë Breugelmans, Axelle Vanthournout, Bart Roman, Julie Vermeire, Evelien Gerlo, John Nosada en Sissie Lauwers. © TVH
Redactie KW

De lokale politie moet dit weekend overuren kloppen. Na de West-Vlaamse voetbaltopper Club-Kortrijk op vrijdagavond zijn er zaterdag 11 augustus twee festivals met duizenden bezoekers: Benenwerk en WeCanDance. Kunnen onze agenten dat wel aan?

“We werken hier hard!” Met die woorden wuift woordvoerder Lien Depoorter onze vraag of WeCanDance en Benenwerk op één avond geen operationele problemen oplevert voor de lokale politie, weg. Nochtans lokte WeCanDance, gespreid over twee dagen, vorig jaar 30.000 techno- en houseliefhebbers naar het Zeebrugse strand. En Benenwerk tovert met tienduizenden dans- en drankliefhebbers elf stadspleintjes om tot grootste dansvloer van ‘t land.

Geen dealers

Bij incidenten zullen politiepatrouilles moeten pendelen tussen Brugge en Zeebrugge. Vorig jaar werden enkele festivalgangers tijdens WeCanDance op drugs betrapt, maar de politie kon toen geen dealers klissen. Gentenaar Bart Roman, algemeen coördinator van WeCanDance, is formeel: “Er wordt op elk festival drugs gebruikt, dat kun je niet vermijden. Maar in overleg met de politie hanteren wij een ‘zero tolerance’ policy. We werken inzake drugpreventie samen met Safe ‘n Sound, die een infostand heeft op ons festival. Drugdealers worden overgeleverd aan de politie.”

“WeCanDance is aan zijn zesde editie toe in Zeebrugge. Tot nu toe zijn er geen incidenten geweest. Met uitzondering van één festivalganger die vorig jaar naar het ziekenhuis moest: een combinatie van oververhitting en teveel alcohol. We blijven waakzaam. Tomorrowland had deze zomer twee drugdoden. Dat willen we absoluut niet meemaken.”

Vier festivals

“Bart Roman weet hoe het er in het dancewereldje aan toe gaat. Samen met drie vennoten baatte hij vier discotheken uit in Gent, Antwerpen en Knokke-Heist, waaronder de Kitsch Club in de badstad. Nu organiseert hij samen met Wim Van der Borcht onder de vennootschap Atmospheric Architects vier zomerfestivals: behalve WeCanDance, Fire Is Gold in Vilvoorde en Elrow Town en Laundry Day in Antwerpen.

Opvallend is wel dat er deze zomer geen festivalcamping noch afterparty’s zijn in Zeebrugge. “Dat is geenszins op vraag van de politie”, benadrukt Bart Roman. “We organiseren al drie jaar geen afterparty’s meer. Die vonden plaats in de Pier in Blankenberge, maar we ervoeren dat er te weinig interesse was. En wat de camping betreft, bleek het terrein in Zeebrugge niet erg geschikt. Dit weekend kunnen de festivalgangers huisjes huren in Sun Parks in De Haan, we voorzien gratis shuttlebusjes.”

“Vorig jaar hadden we 15.000 bezoekers per dag. Veel meer festivalgangers zullen we hier niet toelaten”

“En wie in Knokke verblijft kan de navette doen in een van onze twaalf Mercedessen of de kusttram nemen. We voorzien drie nachttrams. Alle hotels in Zeebrugge, Blankenberge en Knokke-Heist zijn volzet. Een groot deel van ons publiek komt uit Antwerpen, Brussel en Gent. WeCanDance is voor hen een reden voor een weekend aan de Belgische kust. Ook de horeca is tevreden!”

Acid Cowboys

Bart Roman en zijn kompanen waken erover dat WeCanDance geen megafestival wordt: “Vorig jaar hadden we 15.000 bezoekers per dag. Veel meer festivalgangers zullen we niet toelaten. Onze charme is dat we een boutique festival zijn, waar evenveel aandacht gaat naar mode en gastronomie als naar de muziek. Elk jaar is er een dresscode rond een bepaald thema dit jaar Acid Cowboys maar je bent niet verplicht om verkleed te komen. Bij ons zul je wel geen fastfood hamburgers noch frieten aantreffen. Er is een VIP-formule met een menu van Sergio Herman mogelijk, vergelijk het met de business seats in voetbalstadions, maar ook aan de foodtrucks zul je iets minder prijzige, lekkere gerechten van uitstekende chefs kunnen bestellen. Of ons uitgebreid gamma aan originele zomercocktails ontdekken!”

Hoewel WeCanDance ‘happy en beautiful people’ lokt, nemen de organisatoren geen enkel risico. Sinds de opbouw bewaakt een securityteam permanent het terrein. “De eerste nacht probeerden enkele transmigranten in ons festivaldorp te overnachten. We hebben de politie gebeld, sindsdien is het terrein hermetisch afgesloten”, aldus Bart Roman.

Voor de organisatie kan de vaste kern van twintig mensen bij Atmospheric Architects rekenen op de medewerking van 800 à 1.000 medewerkers per festivaldag. Een week lang werkten 150 mensen aan de opbouw. “Dat zijn geen vrijwilligers! Iedereen wordt betaald voor zijn werk”, luidt het.

Overleg

Was het toch niet beter geweest om Benenwerk en WeCanDance niet in hetzelfde weekend te plannen? Bart Roman: “We hebben de data vastgelegd in overleg met federaal parlementslid Annick Lambrecht. Beide evenementen lokken een ander publiek.”

WeCanDance vindt plaats op zaterdag 11 en zondag 12 augustus, telkens van 12 tot 1 uur, op het Zeebrugse strand, Benenwerk op elf Brugse pleintjes op zaterdag 11 augustus vanaf 18.30 uur. Info via wecandance.be en benenwerk.be.