Drugs op zak? Meteen boete betalen in Kortrijk

PZ Vlas beschikt over vijf drugshonden. © Frank
Redactie KW

Als je in Kortrijk drugs bij hebt, kan je ook maar beter een kredietkaart mee hebben. Want wie gepakt wordt, krijgt het voorstel van een onmiddellijke minnelijke schikking. “Dit jaar waren dat er al 86”, aldus Vincent Van Quickenborne.

Hoe gaat de strijd tegen drugs in Kortrijk? Gewezen burgemeester Stefaan De Clerck vraagt het zich af naar aanleiding van een uitspraak van Bart De Wever. De Antwerpse burgervader stelde dat cocaïne ingeburgerd was in zijn stad en de drugsmaffia zich mogelijk inkoopt in de politiek. “De strijd tegen drugs is belangrijk”, aldus Stefaan De Clerck. “Wat Kortrijk betreft wil ik weten welke initiatieven deze meerderheid heeft genomen in de strijd tegen drugs. Er zullen wellicht cijfers naar boven worden gehaald, maar dit is niet het echte criterium. Wel: wat is de ambitie geweest? Welke plannen zijn er in het kader van preventie?” Onafhankelijk raadslid Steve Vanneste sluit zich aan: “Is er al onderzoek gebeurd naar de broeihaarden van drugs? Welke plaatsen vormen een hoger risico?”

Minnelijke schikking

Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) benadrukt dat er een harde strijd wordt gevoerd tegen drugs. “Dit jaar noteerde de politie al 543 feiten, vorig jaar waren dat er 654. Een pak meer in vergelijking met 2013: 354. We hebben met Jurgen Verleyen een drugpreventiewerker die het eerste aanspreekpunt is in geval van problemen. Hij onderneemt concrete acties en werkt samen met scholen. Ook politiezone Vlas werkt hard. Zo wordt voor elke fuif een risicoanalyse gemaakt. Bij Vlas werken bovendien zeven rechercheurs voltijds op drugs en de politiezone heeft vijf drugshonden. Wie door de politie gepakt wordt met drugs op zak, krijgt een voorstel tot onmiddellijke minnelijke schikking. Dit jaar waren er dat al 86. Zo vermijden we dat dergelijke zaken onbestraft blijven. We hebben tot slot het DOK of Drugoverleg Kortrijk. Mensen met een verslaving worden dus geholpen.”

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier