Drie ridderslagen bij ‘t Manneke uit de Mane in Diksmuide

Ridder Manu Keirse, jonkvrouw Liesbeth Van Impe en ridder Nico Blontrock met voorzitter Johan Colpaert, die gehuldigd werd voor 15 jaar voorzitterschap van 't Manneke uit de Mane. © NOM
Redactie KW

De Orde van ‘t Manneke uit de Mane hield haar herfstzitting in Diksmuide en zoals de traditie het wil, werden drie verdienstelijke West-Vlamingen in de ridderorde opgenomen: Nico Blontrock, Manu Keirse en Liesbeth Van Impe. Ook werd de nieuwe Mannekesalmanak voor 2018 voorgesteld, intussen de 96ste editie.

De Diksmuidse burgemeester Lies Laridon verwelkomde de aanwezigen en begon meteen met uitgebreid vergiffenis te vragen… Ze had namelijk het monument van ‘t Manneke uit de Mane, dat al bijna 40 jaar op de Grote Markt in Diksmuide pronkt, letterlijk aan de kant gezet… Dat had alles te maken met de heraanleg van het centrum, waardoor het voor de aanwezigen letterlijk veel voeten in de aarde had om in cultureel centrum Kruispunt te geraken.

Bij aanvang werd hulde gebracht aan Johan Colpaert voor zijn 15 jaar voorzitterschap. De Avelgemnaar houdt het gedachtegoed van zijn voorgangers in stand: ‘t Manneke uit de Mane is, volks, waardig, West-Vlaams en staat voor fijne humor en vriendschap. Meteen werd aangekondigd dat er een boek over de intussen 136-jarige geschiedenis van de volksalmanak in de maak is.

En dan volgden de drie ridderslagen. Als eerste kwam Manu Keirse (71) aan de beurt. Hij is arts, klinisch psycholoog, momenteel secretaris van de Gezinsbond, maar vooral bekend voor zijn lezingen en boeken rond rouwverwerking. Net zoals zijn peter Piet Vanthemsche trok hij jaren geleden naar het Brabantse, maar zijn Dudzeelse roots is hij niet vergeten. Gella Vandecaveye trad als meter op voor Liesbeth Van Impe (40), politiek hoofdredacteur van Het Nieuwsblad en ook een uitwijkelinge: van Zwevezele naar Brussel. Niet uitgeweken en dat zeker ook niet van plan is Nico Blontrock (54), populaire radiopresentator en nog zoveel meer. En volgens zijn peter pater Nikolaas Devynck is hij drie keer zot… Hij is een Brugse Zot, hij is zot van Brugge en verzot op het Brugs dialect.

Opmerkelijk detail: de kandidaten krijgen voor de ridderslag de keuze tussen het ‘Indisch zwaard’ of de ‘West-Vlaamse koterare’. Terwijl de koterare doorgaans het meest gegeerd is, kozen ze alle drie voor het zwaard. Maar ze hebben het overleefd…

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier