Drie extra assistentiewoningen in wzc ‘t Hoge in Alveringem

De koppelkamers van 't Hoge (links op de foto) worden straks assistentiewoningen. (foto AB)
Redactie KW

Woon- en zorgcentrum ‘t Hoge heeft drie koppelkamers – kamers waar een echtpaar z’n intrek kan nemen – maar ondervindt sinds dit jaar moeilijkheden om die gevuld te krijgen. Er staan immers geen koppels op de wachtlijst. Om deze situatie van leegstaande bedden te deblokkeren, doet men een opvallende reorganisatie.

Het nog vrij nieuwe woon- en zorgcentrum ‘t Hoge in het centrum van Alveringem heeft drie koppelkamers. Het zijn drie ‘appartementen’ met grote leefruimte, slaap- en badkamer. Ze zijn bedoeld om koppels de kans te geven samen in ‘t Hoge te verblijven. Het opzet is nobel, maar in de praktijk blijkt het moeilijk om deze kamers gevuld te krijgen, vooral na het overlijden van één van beide partners. Dat het verblijf in een woonzorgcentrum duur is en het thuis nog altijd beter is, waardoor de partner van een zorgbehoevende man of vrouw er toch nog vaak voor kiest om thuis te blijven wonen, speelt zonder twijfel ook een rol. Feit is dat er al enkele maanden in twee van de drie koppelkamers een bed leeg staat. Het zorgcentrum – en bij uitbreiding het Alveringemse OCMW – mist zo maandelijks 3.100 euro aan inkomsten. De situatie zorgt er ook mee voor dat mensen die willen binnen komen, eventueel geen plaats hebben. Het Vast Bureau, dat uit burgemeester en schepenen bestaat en vanaf deze legislatuur alle OCMW-beleid voert, heeft nu actie ondernomen.

In aanbouw

Schepen van Sociale Zaken Karolien Avonture (GB) stelt dat een oplossing zich opdrong. “Alveringem heeft aan het Agentschap Zorg gevraagd om de overheidserkenning van de drie koppelkamers over te zetten naar het gebouw voor groepswonen, dat momenteel nog in aanbouw is en tussen juni en half september instapklaar zal zijn. Zes van de acht individuele kamers daar zullen straks rusthuisbedden zijn. De twee resterende kamers in de groepswoning blijven ter beschikking voor noodopvang”, aldus de schepen.

De drie huidige koppelkamers worden straks assistentiewoningen. Die woonvorm is bedoeld voor nog vrij valide senioren die toch graag al wat ondersteuning en hulp krijgen. Dat maakt dat op de site van ‘t Hoge straks geen twaalf, maar vijftien assistentiewoningen beschikbaar zullen zijn. Een goede zaak, gezien het feit dat er 23 geïnteresseerden zijn.

Echt samen

Rest nog de vraag of na deze reorganisatie koppels in de toekomst nog echt samen zullen kunnen wonen in ‘t Hoge. “In het hoofdgebouw zal dat niet meer lukken voor koppels die structureel zorgbehoevend zijn”, zegt algemeen directeur van gemeente en OCMW Wouter Accou. “In de toekomst zullen zij eerder terecht komen in de nieuwe rusthuisvleugel van acht kamers. Daar kan desgewenst van een kamer leefruimte en van een andere kamer slaapruimte worden gemaakt. Het wordt wellicht wat puzzelen. Maar bij elke zorgvraag proberen we die puzzel zo goed mogelijk te leggen.”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier