"Respect is heel belangrijk"

"Respect is heel belangrijk"

Kortrijk De nachtopvang in de Tuighuisstraat in Kortrijk draait op volle toeren. Dankzij onder meer de 90 vrijwilligers die minstens eenmaal per jaar een nachtshift doen. Hanne Denoo is een van hen. "Ik krijg regelmatig de vraag of ik niet bang ben. Dat is niet zo. Het zijn mensen als jij en ik die veel respect hebben voor ons en en de anderen."

Vriezen of niet: altijd 18 bedden in winteropvang

Vriezen of niet: altijd 18 bedden in winteropvang

Brugge Op maandag 13 november start in Brugge de winteropvang. "Vanaf dan nemen we 8 extra bedden in gebruik, waardoor we elke nacht 18 mensen kunnen opvangen", legt OCMW-voorzitter Dirk De fauw uit. Vorig jaar deden we dat alleen wanneer de temperatuur 's nachts onder nul ging. Vanaf nu doen we dat altijd."

Opeens stonden ze op straat

Opeens stonden ze op straat

Oostende Monique en Anthony moesten door omstandigheden op straat leven. "Een totaal nieuwe wereld voor mij", vertelt Monique. "Ik had geluk dat ik tijdens de warmere maanden van het jaar op straat belandde maar op straat leven is sowieso geen geluk hebben. Daar stond ik dan, moederziel alleen met mijn hond. Ik sliep op een bank waar er verlichting was want ik was bang." "Na een tijdje laat je je hoofd hangen en geef je het gewoon op", zegt Anthony. "Ik sliep meestal in 't Bosje of op het strand. En de laatste weken in een wasserette."

"Opvang voor wie opeens geen dak boven het hoofd meer heeft"

"Opvang voor wie opeens geen dak boven het hoofd meer heeft"

Torhout Daklozen die, zoals in grootsteden, noodgedwongen onder een brug of in een park moeten slapen, telt Torhout niet. "Bij mijn weten is er maar één dakloze in onze stad en die wil geen gebruik maken van de beschikbare crisisopvang", zegt OCMW-voorzitter Joost Cuvelier. "Hij krijgt momenteel logement bij vrienden. Als we toch opvang moeten aanbieden, dan is dat voor mensen die opeens geen dak boven het hoofd meer hebben, bijvoorbeeld na een brand of een ontploffing."

"Dit jaar hielpen we al vijf daklozen in Ingelmunster"

"Dit jaar hielpen we al vijf daklozen in Ingelmunster"

Ingelmunster In 2017 noteerde het OCMW van Ingelmunster tot nu toe vijf daklozen. Dat is meer dan de voorbije jaren, maar tegelijk willen OCMW-voorzitter Dries Couckhuyt en diensthoofd Christine Vandevoorde de situatie niet overroepen. "We helpen iedereen op een gestructureerde manier, maar zetten vooral in op preventie."

"Meer dan kommer en kwel"

"Meer dan kommer en kwel"

Roeselare Thuislozen kunnen elke dag in de daklozenopvang van De Noorderbrug terecht. Je krijgt er een maaltijd, een warm bed en in de zetel of bij een spelletje is het er vaak aangenaam vertoeven. "Onze gasten hebben vaak veel miserie, maar dat wil niet zeggen dat ze hier voortdurend met die kommer en kwel moeten worden geconfronteerd", vertelt coach nachtopvang Anwar Ladlani.

Amper daklozen in Westhoek

Amper daklozen in Westhoek

Ieper In onze regio is er geen permanente nachtopvang voorzien voor daklozen, maar dat betekent niet dat wie zonder huis valt, in de kou blijft staan. Zeventien gemeenten in de Westhoek hebben een akkoord om daklozen opvang aan te bieden in Alveringem.

"Elke situatie is anders en vraagt een andere aanpak"

"Elke situatie is anders en vraagt een andere aanpak"

Menen Met de winter voor de deur breekt voor daklozen een moeilijke periode aan. Hoe komen zij die koude maanden door? Gelukkig staat het OCMW Menen klaar voor hulp en begeleiding. "Mensen moeten weten dat wij niet alleen zorgen voor een opvang maar dat we tegelijk ook op zoek gaan naar een permanente oplossing voor hen", zegt afdelingshoofd sociale zaken Tamara Vanzandycke.

"Eén dakloze per maand, en dat getal stijgt in Tielt niet verder"

"Eén dakloze per maand, en dat getal stijgt in Tielt niet verder"

Tielt "Een grote daklozenproblematiek is er bij ons niet, gelukkig. Af en toe meldt zich wel iemand als dakloze", zegt OCMW-voorzitter Pascale Baert. "Gemiddeld gaat het over één persoon per maand. We hebben bij het OCMW Tielt zeker niet het gevoel dat dit aantal in stijgende lijn is."

Waregem bouwt vijf studio's voor daklozen in Molenstraat

Waregem bouwt vijf studio's voor daklozen in Molenstraat

Waregem Het stadsbestuur laat volgend jaar vijf studio's voor de opvang van daklozen bouwen in de Molenstraat. Daarvoor wijken vier huisjes die allemaal al in het bezit zijn van Waregem. "Niet dat we onder de voet worden gelopen door de dakloze medemens, maar we kunnen de problematiek ook niet zomaar naast ons neerleggen", vertelt schepen van Sociale Zaken en OCMW-voorzitter Joost Kerkhove (CD&V).

Een nacht in de daklozenopvang: "Dakloos zijn is erger dan in de gevangenis zitten"

Een nacht in de daklozenopvang: "Dakloos zijn is erger dan in de gevangenis zitten"

Ilse Naudts - De temperaturen doken deze week voor het eerst onder het vriespunt. Handschoenen en een extra dikke jas aan, 's ochtends krabben om de ruiten van je auto ijsvrij te maken. Maar als je geen dak boven je hoofd hebt, is die ijzige kou zelfs levensbedreigend. Een rondvraag in alle West-Vlaamse gemeenten leert dat het aantal daklozen toeneemt. Toch start de winteropvang in de meeste steden pas volgende week. Brugge was de eerste West-Vlaamse stad die koos voor een permanente nachtopvang, winter én zomer. Wij draaiden er een nacht mee als vrijwilliger.