Dosko Kanegem pakt voor het eerst uit met wandelvoetbal

Piet Van Renterghem (links) en Arthur Vande Weghe. © SDT
Redactie KW

In het weekend van 4 en 5 mei zullen voetballiefhebbers uit Kanegem in hun nopjes zijn. De jeugd van Dosko Kanegem organiseert dan een jeugdvoetbaltornooi met aansluitend een voetbalevent voor alle parochianen: wandelvoetbal.

Piet Van Renterghem (43), ooit trainer en afgevaardigde geweest bij Dosko Kanegem, en Arthur Vande Weghe (16), speler bij de beloften, hebben de handen in elkaar geslagen om de 20ste editie van het jeugdtornooi te organiseren. Als kers op de taart staat er tijdens het voetbalweekend op zaterdagavond wandelvoetbal op het programma.

“Het is intussen al de 20ste editie van het jaarlijkse jeugdvoetbaltornooi en al het zesde jaar dat ik in het bestuur zit”, opent Piet. “Tijdens het jeugdtornooi spelen kinderen van de U7 tot en met de U15 matchen tegen elkaar. Dat is allemaal overdag en begint zowel op zaterdag als op zondag om 9 uur.”

Voor jong en oud

Ieder jaar vindt er op zaterdagavond iets speciaals plaats. “We hebben al veel verschillende dingen gedaan, denk maar aan blindenvoetbal en boarding. Deze varianten van het klassieke voetbal vallen altijd wel in de smaak. We hoorden echter van verschillende parochianen dat ze graag wilden meedoen, maar dat ze schrik hadden om zich te bezeren of dat ze het niet zagen zitten om een echte voetbalmatch te spelen”, legt Piet uit. “Toen Arthur en ik hoorden over het fenomeen wandelvoetbal dachten we dat dit wel eens de oplossing kon zijn.”

De opbrengst gaat integraal naar de jeugd van Dosko Kanegem

Bij wandelvoetbal mag er dus niet gelopen worden en mag de bal niet boven de knieën gaan. “Alle parochianen, zowel oud als jong, zouden dat kunnen doen. Oorspronkelijk komt het idee van wandelvoetbal eigenlijk uit Club Brugge. Maar toen ik te weten kwam dat er tijdens de kerstvakantie een wandelvoetbaltornooi gespeeld werd in Wetteren zijn Arthur en ik in de auto gesprongen om eens te gaan kijken. Daar zagen we dat die variant op klassiek voetbal echt wel leuk is”, aldus Piet.

Vrouwenploegen

“Er deden zelfs mannen mee van 80 jaar oud. Heel tof om te zien”, vult Arthur aan. “Dit jaar hebben we zelfs voor het eerst twee vrouwenploegen die zich hebben ingeschreven. Die dames zullen echter alleen tegen elkaar spelen. We zouden het heel tof vinden als er nog vrouwen zich geroepen voelen om mee te doen.

Het wandelvoetbal is bedoeld voor alle parochianen uit Kanegem. “Zowel jeugdverenigingen als gewone vriendengroepen, iedereen is van harte welkom om mee te doen. De enige voorwaarde is dat je iets met Kanegem te maken hebt.”

Tijdens het voetbaltornooi zal er allerlei lekkers te verkrijgen zijn voor de sportievelingen én voor hun supporters. “Om de hongerige maagjes te vullen, hebben we een frietkraam voorzien. Als de supporters dorst hebben, kunnen ze terecht bij de cava- en ginbar. Maar we hebben ook gedacht aan de BOB’s, want we zullen twee mocktails aanbieden. En zoals ieder jaar zal er een springkasteel voor de kinderen staan.”

Verrassingsuitstap

Wat het evenement ook erg leuk maakt, is dat de opbrengst integraal naar de jeugd van Dosko Kanegem gaat. “Dat nemen we dan ook heel letterlijk, want op 8 september gaan we met onze jeugdspelers op uitstap. Die uitstap wordt betaald met een deel van de opbrengst van het jeugdtornooi en het wandelvoetbal. Naar waar die excursie dit jaar zal zijn, moet natuurlijk nog een verrassing blijven”, aldus Piet.

“Die uitstappen zijn altijd heel erg fijn, want we gaan echt met alle leeftijden samen. Vorig jaar gingen we bijvoorbeeld naar Plopsaland”, vertelt Arthur.

“Als er nog kandidaten zouden zijn om mee te spelen, mogen ze mij altijd contacteren. We zijn vooral nog op zoek naar vrouwenploegen. Uiteraard zijn mannen ook nog van harte welkom om zich in te schrijven”, sluit Piet af.

Inschrijvingen: pietvanrenterghem@telenet.be.

(Stephanie Desmet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier