Dorpskern Sint-Baafs-Vijve feestelijk geopend

De dorpskern van Sint-Baafs-Vijve ziet er helemaal anders uit en dat werd feestelijk gevierd. (Foto Carlos)
Redactie KW

Het gemeentebestuur heeft de vernieuwde dorpskern van Sint-Baafs-Vijve officieel geopend. Het plein aan de kerk werd samen met de boorden van de oude Leiearm, de Leiestraat en de Sint-Bavostraat aangepakt. Na twee jaar en heel wat pech kunnen de inwoners genieten van een eigentijds dorpsplein.

Met een barbecue voor de omwonenden huldigde het gemeentebestuur in bijzijn van nationaal CD&V-voorzitter Wouter Beke het plein in. Schepen van Openbare Werken Daisy Haydon (CD&V) blikte terug op een woelige periode. “Het plein lag er jarenlang troosteloos bij. In 2009 herstelden we feestzaal Den Aert in zijn volle glorie. We vonden dat het plein en de omliggende straten ook een opluistering verdienden. De werkzaamheden begonnen in april 2016“, gaf Haydon aan. Aanvankelijk zouden de werken afgerond zijn in mei 2017. Uiteindelijk kende men heel wat pech en sloot men de werkzaamheden een jaar later af. “Twee maanden na de start werd de aannemer failliet verklaard. Pas in maart 2017 konden we weer opstarten met een nieuwe aannemer. Opnieuw werden we niet van onheil gespaard. Enkele huizen verzakten door werken aan de riolering. We legden de werken weer stil. Met de getroffen bewoners kunnen we dit probleem bijna afronden. In juni konden we dan eindelijk alles weer openen. Op enkele details na zijn het plein en de straten bijna af. We danken de bewoners voor hun eindeloze geduld”, zei Haydon. Ze is heel tevreden over het eindresultaat. Het kruispunt van de Rijksweg en de Sint-Bavostraat werd aangepast. Het standbeeld van Jules schoof enkele meters op waardoor het niet meer gebruikt wordt als rotonde. De straten en het plein zijn geplaveid met klinkers en de oevers van de oude Leie werden opgewaardeerd.

Beleving centraal

“De beleving van de oude Leie blijft centraal staan. We hebben zitbanken, picknicktafels en een barbecue geplaatst. Natuurlijk overlegden we ook met de Sint-Bavovrienden. Zij organiseren elk jaar de hondenzwemming. Om de parking van het grasveld te scheiden konden we rekenen op een kunstwerk van Martine Platteau en Willy Cauwelier. Dat stelt de vlaskapelletjes voor waarvoor onze landelijke streek bekend staat. Alles samen geeft dit een prachtig resultaat in de schaduw van onze Romaanse kerk”, vertelde Haydon. In haar eerste ambtstermijn al schepen van Openbare Werken was de renovatie een hardere noot om te kraken dan ze had kunnen denken.

“We werden niet gespaard van pech, maar het resultaat is een mooie ontmoetingsplaats, waar inwoners en passanten tot rust kunnen komen in een prachtig decor”, besloot ze. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier