Dorpshuis Emelgem heeft een nieuwe spiraallift

© (GF)
Redactie KW

Stad Izegem streeft naar een optimale toegankelijkheid van al haar gebouwen, en ook voor de deelgemeente Emelgem levert de stad stevige inspanningen op dat vlak. Zo beschikt het voormalige Emelgemse gemeentehuis sedert eind november over een gloednieuwe lift.

Het stadsbestuur heeft het oude gemeentehuis in Emelgem nieuw leven ingeblazen. De benedenverdieping van het gebouw kreeg enkele jaren geleden al een flinke opknapbeurt, en sinds enkele weken is de bovenverdieping ook weer up to date. Toch bleef het dorpshuis kampen met een groot probleem.

De bovenverdieping was enkel bereikbaar via een trap of via een eenvoudig stoelliftje.

“Het stoelliftje bleek, anno 2017, niet optimaal meer te zijn. Zeker voor mensen met een beperking en oudere mensen leek het haast onmogelijk om de tweede verdieping te bereiken. Het is dan ook fantastisch dat we eindelijk een oplossing voor hen hebben gevonden,” vertelt schepen Caroline Maertens.

Geen doorsnee lift

Al was die oplossing niet zo evident. “Aanvankelijk waren we van plan een doorsnee personenlift in het gebouw te installeren, maar daar bleken heel zware verbouwingen aan verbonden te zijn. Daarom verkenden we de privémarkt op zoek naar een oplossing. Uiteindelijk kwamen we bij het systeem van een spiraallift terecht. Dat bleek de ideale uitweg te zijn: heel simpel in gebruik en bovendien perfect passend in het interieur van het dorpshuis,” verduidelijkt Caroline.

Ook voor de andersvalide bewoners van het voormalige klooster in de Prinsessestraat betekent dit een echte verbetering. “Ontoegankelijkheid is iets waar ik echt nog veel mee te maken heb. Ik ben dan ook echt heel erg blij dat de stad inspanningen levert om hun gebouwen rolstoeltoegankelijk te maken. Voor de stad is dit misschien een kleinere investering, maar voor ons betekent dit alvast heel erg veel,” vertelt enthousiaste bewoonster Vienna Lootens.

(CT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier