Dorpscomité wil meer pit in Emelgem krijgen

© (Foto Frank)
Redactie KW

Het Dorpscomité ‘Emelgem, een Dorp met Pit’, trekt nu al enkele jaren aan de kar om de Emelgemnaren met elkaar in contact te brengen. “We mogen stellen dat we daarin geslaagd zijn”, zegt voorzitter Jan Maertens. “De Nieuwjaarsreceptie met 380 aanwezigen is daar een bewijs van.

Het wijkcomite ‘Emelgem, een dorp met pit’ is gegroeid uit het wijkontwikkelingsproject dat Samenlevingsopbouw en stad in 2010 opstartten”, zegt Jan Maertens. “Toen werd er een bevraging gedaan over wat Emelgem nodig had om de mensen meer samen te brengen, om de sociale cohesie te versterken. Emelgem kende een oudere bevolking, maar de jongste jaren zijn er door de nieuwe verkavelingen nu wel veel jonge gezinnen bijgekomen. Emelgem moest nieuw leven ingeblazen worden. En als ik nu naar de vorige jaren terugkijk, dan stel ik vast dat onze deelgemeente weer volop leeft. Kortom, het werd weer een dorp met pit.”

Dorpsrestaurant

Het dorpscomité organiseerde toch al een en ander. “We ondersteunen ook allerlei initiatieven. Het dorpsrestaurant in het oude gemeentehuis is nu elke werkdag op de middag open en er komt toch telkens een 15-tal mensen eten. Met Izegem Koers in september zorgen we voor een café om geld in de kas van het comité te krijgen. De nieuwe toneelvereniging Archantiko, wat het Grieks is voor dorpshuis, speelde vijf voorstellingen die allemaal uitverkocht waren. Het bleek nog maar een keer dat onze dorpsgenoten nood hebben aan een eigen toneelgroep.”

Elk jaar organiseert het comité begin september bovendien de verkeersactie ‘Veilig naar school’, in samenwerking met de wijkdienst van de politie. “Iedereen heeft wel de prinsen en prinsessen in het straatbeeld gezien. Het oud gemeentehuis is nu volledig gerenoveerd en heeft een lift. We beschikken over een mooie locatie waar allerlei activiteiten kunnen georganiseerd worden. Ideaal nu men niet meer in het Trefpunt terecht kan. In het Dorpshuis is er ook nog de wekelijkse zitdag van Sociaal Huis ‘t Antwoord op donderdagnamiddag.”

De nieuwjaarsreceptie van zondag 21 januari, de zevende op rij al, was een groot succes.

Handelaars

“Er waren 380 aanwezigen, die elk een gratis drankje kregen. Ook dankzij de medewerking van de Emelgemse handelaars – die zorgden voor de nodige hapjes – slaagde de activiteit. We zien ook dat steeds meer jonge Emelgemnaren erop afkomen.”

Het dorpscomité zetelt ook in de stuurgroep Emelgem Buurt. “De stad vraagt ons soms advies over typische Emelgemse kwesties. Nu binnenkort zal de stad het plein achter het Dorpshuis, waar het petanqueplein ligt, heraanleggen. En zo proberen we met het Dorpscomité ook het komende jaar op dat elan verder te gaan.”

Het comité ‘Emelgem, Dorp met pit’ bestaat uit volgende leden: voorzitter Jan Maertens, Ludwig Nys, Inge Six, Huguette Oosterlynck, Isabel Debusseré, Eddy Vancoillie, Geert Vandenbogaerde, Krista Roelens, Patrick Dekleer, Christine Verhegge en Marijke Debusschere.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier