Donkere wolken boven Nieuwpoortse visserij

Kris Vandecasteele. © IV
Redactie KW

Schepen van Visserij Kris Vandecasteele luidt de alarmbel. “Ik had gehoopt dat er een definitief einde zou komen aan de pulsvisserij, maar de drie Europese instellingen hebben er ander over beslist. Onze vissers zitten met drie grote uitdagingen, want naast de pulsvisserij is er het windmolenprobleem en de brexit. Ik hoop dat ze kunnen overleven, maar er hangen donkere wolken boven de Vlaamse visserij.”

Momenteel zijn er vijf vaste schepen die aanlanden in Nieuwpoort en 25 doen dat occasioneel. Bij deze laatste gaat het vooral om hengelvissers. Een klein lichtpuntje in de hele zaak is dat er sinds kort ook meer interesse is uit Frankrijk. Twee vissersschepen uit Duinkerke komen al naar Nieuwpoort en er lopen nog een aantal aanvragen. “Hoe het komt, weet ik niet, maar er is meer interesse van de Duinkerkse vissers. Dit lijkt concurrentie voor onze vissers, maar dat is niet zo want als er veel schepen naar Nieuwpoort komen, is het ook interessanter om in Nieuwpoort te kopen. Aankopers rijden liever met een grote hoeveelheid naar huis dan met een kleine, dit fenomeen is dus interessant voor iedereen”, zegt de schepen.

Pulsvisserij is momenteel brandend actueel. Het is een techniek die voornamelijk door Nederlandse vaartuigen wordt toegepast en waarbij ze met elektrische stroomstoten onder water platvis vangen in netten. In juni 2018 werd hiertegen al betoogd in Nieuwpoort door Belgische en Franse vissers. Ze vrezen dat de Nederlanders de visgronden zullen leegvissen (zij mogen tot 3 mijl voor onze kust ‘pulsen’), maar ook omdat de stroomstoten de graten van de vissen kunnen breken en er ook kleinere vissoorten en garnalen worden gedood. Charles Beuckels, de bekendste visser van de regio, verwoordde het zo: “Dit wordt zonder meer de ondergang van de kustvisserij.”

Verbod vanaf 2021

Ook schepen Vandecasteele ziet het somber in: “In de overeenkomst die op 13 februari werd genomen door de Europese instellingen staat dat vanaf 1 juli 2021 een verbod komt op pulsvissen in de Europese Unie, tenzij wetenschappelijk onderzoek negatieve milieueffecten uitsluit. Tot dan mogen 42 van de 84 Nederlandse licenties verder aan de slag met deze techniek. Ik hoop dat er dan nog voldoende vis in de Noordzee is om een kleinschalige vissersvloot als deze van Nieuwpoort te laten overleven. Wij zijn in elk geval aan het kijken welke stappen we nog kunnen nemen.”

Windmolens

Eind vorig jaar hekelde de schepen al de komst van te veel windmolens in zee omdat ze er voor zouden kunnen zorgen dat er minder vis onze richting uit zou zwemmen. En dan is er nog 29 maart, de dag van de brexit die ook al negatieve gevolgen zal hebben voor de visserij, al zal het kleine broertje Nieuwpoort hier minder hinder van ondervinden dan pakweg Zeebrugge en Oostende.

Pulsvissen mag tot 1 juli 2021. Ik hoop dat er dan nog voldoende vis in de Noordzee zit voor onze vissers

Momenteel is er sprake van een grote inkrimping van het aantal licenties van de Nederlandse pulsvissers. In plaats van de toen aangekondigde resterende 42, zouden er nu maar een dozijn meer overblijven. Dit kleinere aantal mag wel nog verder pulsen tot 1 juli 2021. Deze beperking van de pulsvisserij is goed nieuws voor onze kustvissers, maar ook voor de visbestanden en het maritiem milieu.

(PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier