Dokters van de Wereld ziet minder transmigranten langskomen in Zeebrugge

© BELGA
Redactie KW

Dokters van de Wereld verzorgde in 2018 125 transmigranten in de zorgpost in Zeebrugge. Dat is bijna de helft minder dan het jaar ervoor. Die cijfers staan volgens Dokters van de Wereld haaks tegenover de cijfers van provinciegouverneur Carl Decaluwé.

Dokters van de Wereld verzorgde in 2018 125 transmigranten in Zeebrugge. Dat komt neer op zo’n 10 consultaties per maand en een aanzienlijke daling in vergelijking met 2017. Toen vonden 233 mensen de weg naar de zorgantenne van de ngo in de pastorie van pastoor Fernand Marechal. Nochtans bleek uit cijfers dat de druk van transmigranten in de provincie nog nooit zo groot was als vorig jaar. “Een mogelijke verklaring ligt bij het feit dat het aantal arrestaties (opnieuw) wordt verward met het aantal personen,” vertelt Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld.

De gouverneur geeft al langer aan dat er soms dubbele tellingen bij zitten. “Ook de politie liet weten dat ze bij het oppakken van vluchtelingen vaak botst op dezelfde mensen, die vervolgens meerdere keren opgepakt en weer vrijgelaten worden. Door 7.000 arrestaties automatisch voor te stellen als 7.000 mensen wordt de indruk gewekt dat de provincie overspoeld wordt door migranten“, aldus Verbeeren. “Wij zien op dagbasis tussen 10 à 20 mensen in Zeebrugge. Soms nieuwelingen maar evengoed mensen die hier al een tijdje zijn. Het is onmogelijk in te schatten wat het exacte aantal bedraagt, maar van een stijging is geen sprake.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier