Dokter Tanghe na brand in praktijk in Sint-Kruis: “Bijna alles is kapot”

De dokter slaagde er samen met de brandweer wel nog in om heel wat dossiers uit de vlammen te redden. © TLG
Redactie KW

De schade in de dokterspraktijk in Sint-Kruis, waar woensdagavond een brand woedde, is gigantisch. Zowat het hele gebouw is uitgebrand. “Dit doet pijn aan het hart, maar ik vind het het ergste voor de patiënten”, aldus dokter Tanghe.

Hij stond er een beetje verslagen bij. Psychiater Arnoud Tanghe (77) moest met lede ogen aanzien hoe de brandweer opnieuw bij zijn groepspraktijk in de Malehoeklaan in Sint-Kruis aan het werk was. Een brand zorgde daar woensdagavond al voor heel wat schade. Maar donderdagmorgen flakkerde het vuur opnieuw op. Uiteindelijk is het hele pand zo goed als uitgebrand. “Bijna alles is kapot”, zegt de dokter. “Het is allemaal heel snel gegaan.”

Woensdagavond trok hij de deur van de praktijk omstreeks 17.30 uur achter zich dicht. Een uur later kreeg hij alweer telefoon. Met de melding dat het aan het branden was. De brandweer werd opgetrommeld en had het niet gemakkelijk met de hevige vlammen. Uiteindelijk moest het dak opengebroken worden om die te kunnen bestrijden. En ook donderdag werd nog met man en macht geblust.

Dossiers kunnen redden

De dokter slaagde er samen met de brandweer wel nog in om heel wat dossiers uit de vlammen te redden. Die konden nog van op de computer gehaald worden tijdens de bluswerken. “25.000 dossiers in totaal. Dat we die nog konden redden is het enige geluk bij dit ongeluk. Want die zijn voor ons uiteraard cruciaal”, zegt de dokter.

De praktijk bestaat al sinds 1972. In 1980 werd het zelfs een groepspraktijk waar momenteel vier psychiaters aan het werk zijn. Die moeten nu dus wel op zoek naar een andere oplossing. “De patiënten zijn verwittigd en we hebben goede collega’s”, zegt dokter Tanghe. “We kregen al verschillende voorstellen voor een tijdelijk ander onderdak. Momenteel moeten we nog bekijken wat we precies zullen doen.”

Niet laten kennen

De psychiater is al 77 jaar en werkt nog voltijds. Maar ondanks de tegenslag denkt hij er nog niet aan om zijn professionele zetel vaarwel te zeggen. “Er zijn er te weinig. Dus ik moet wel door doen, hé. Alleen al voor mijn patiënten ga ik door. Daarom denk ik er nu ook niet aan om me door die brand te laten kennen”, zegt hij.

De zoon van de dokter woont achteraan het gebouw. Hij was pas twee uur voor de brand op reis vertrokken. In zijn woning is er vooral rook- en waterschade. “Maar hij zou er na zijn reis wellicht weer in kunnen”, zegt zijn vader. “Hij is fotograaf en computerexpert. Door het water zijn die computers nu wel kapot. Ook voor hem dus een hele aderlating.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier