Dochter volgt vader De Vos op in politiek

Natasja treedt in de voetsporen van vader Herman De Vos. © MVW
Redactie KW

Na 30 jaar neemt Herman De Vos (55) afscheid van de gemeentepolitiek. Het gemeenteraadslid ruimt baan voor zijn dochter Natasja (27). “Ik ga het debat wel missen, maar 30 jaar is genoeg”, vertelt de afscheidnemende politicus.

“We hebben bereikt waar ik altijd voor gewerkt heb, het is nu aan de jeugd”, steekt Herman De Vos van wal. Met zijn Open Zulte brak hij bij de vorige verkiezingen de meerderheid, wat de partij meteen ook de burgemeester opleverde. Als lokaal politicus heeft hij 30 jaar op de teller, en daar blijft het bij: in oktober staat hij niet opnieuw op de lijst. “30 jaar is wel genoeg. Je kan niet voor eeuwig een plaats voor jezelf opeisen. Spijt om te stoppen? Neen, maar het debat zal ik wel missen. Ik ga graag hard in debat, maar ik heb geprobeerd om niet op de man te spelen. Debatteren is iets dat ik via mijn werk in het parlement geleerd heb. Politiek is nu eenmaal een georganiseerd meningsverschil“, zegt de echtgenoot van Patricia Mercier en de vader van Tatjana, Natasja, Tamara en Natalja.

In dat parlement werd Herman De Vos binnengeloodst door wijlen André Denys. “Ik ontmoette hem toen ik als student politieke wetenschappen boeken wilde raadplegen in de parlementaire bibliotheek. Hij heeft mij de politiek ingeloodst, en vroeg me om op de lijst te staan in Zulte.”

Fractiesecretaris

Wat volgde was een jarenlange samenwerking. “Ik werd fractiemedewerker en met André kunnen samenwerken is het mooiste wat mij ooit is overkomen. Ik heb zo graag voor hem gewerkt. Vandaag ben ik fractiesecretaris en werk ik nog altijd in het Vlaams Parlement. Eigenlijk heb ik nooit een andere job gehad. Na mijn legerdienst ben ik onmiddellijk in het parlement begonnen. Oktober 1988 was een heel drukke maand: er was niet enkel mijn eerste verkiezingsdeelname, ik ben toen ook getrouwd.” Van opleiding is Herman De Vos licentiaat slavische filologie en licentiaat politieke en sociale wetenschappen. OCMW-raadslid was hij van 88 tot 94 en sinds 94 was hij gemeenteraadslid. Nu geeft Herman de fakkel door aan zijn dochter Natasja. Zij is vandaag al OCMW-raadslid en is al even een van de drijvende krachten bij de jongerenafdeling van Open Zulte. “Ik had het zelf niet verwacht, maar toen de partij naar jonge kandidaten zocht, heeft ze meteen toegezegd. Ze gaat haar eigen weg moeten afleggen, al kan ze natuurlijk op mij rekenen. En de volledige groep zal haar bijstaan, daar twijfel ik niet aan.” (GR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier