Dit zijn onze tien Superkraks

© Jozefien Eggermont
Philippe Verhaest

Tijdens onze jaarlijkse hulde van de Kraks van elke West-Vlaamse gemeente, werden ook tien Superkraks in de bloemetjes gezet.

De Superkraks mogen we bestempelen als dé Krak van elke jaargang. Onze redactie maakte een weloverwogen keuze en plaatst tien mensen als ultieme ambassadeur van de Krak van je gemeente op het voetstuk.

2008: Rik Decock uit de Ledegemse deelgemeente Sint-Eloois-Winkel vertegenwoordigt het allereerste Krak-jaar en is tot op vandaag de gedreven voorzitter van Davidsfonds Sint-Eloois-Winkel. Hij maakte ondertussen ook flink naam als een van de bezielers van lingeriezaak Ohalala! in Lendelede.

2009: Iris Crampe is een van die mensen die één brok energie zijn en je zo mee zuigen in hun optimisme en persoonlijkheid. De dame runt ‘t Hof van Commerce in Stavele en haar zaak binnen gaan is al een belevenis op zich, ongeacht of je er vijf minuten of twee uur blijft. Wie een dipje heeft, wandelt daar met grote zekerheid vrolijk buiten. What you see , is helemaal what you get. Iris is méér dan een begrip.

Bijzonder actief

2010: Zuster Antoinette Aeck uit Werken werd in 2010 – op haar 77ste – verkozen tot de Krak van Kortemark. Van 1957 tot 1984 gaf ze les in de Werkense basisschool en sinds 1976 is ze overste in het Werkense klooster. Ze is bijzonder actief in het verenigingsleven van Werken.

2011: Luk Lowyck is als bekende Gistelnaar een naam als een klok in zijn eigen gemeente. De onderwijzer en cultuurmens uit Snaaskerke kaapte de Krak-titel in 2012 weg en is medestichter van de Snaaskerkse culturele vereniging Cul’thus.

2012: Danny Cottijn komt eveneens uit de Ledegemse deelgemeente Sint-Eloois-Winkel. De oud-cafébaas ademt muziek en voelt zich het best in zijn sas op een podium.

Vaandeldragers

2013: Oona Wyns uit Bredene was in 2013 de motor achter de actie ‘Neen tegen Pesten’. Ze schopte er haar eigen omgeving een stevig geweten mee en dat leverde haar meteen ook de titel van Krak van Bredene op.

2014: Flore Stappers uit Oostkamp veroverde in 2014 de titel van Krak van Oostkamp. De toen 19-jarige atlete had bij de jeugd eerder goud gepakt op de 100 en 200 meter sprint op het EK atletiek voor doven en slechthorenden. Nu nog is ze een West-Vlaamse vaandeldrager in de sport voor doven en slechthorenden.

2015: Jasmien Aernout uit Oostrozebeke is een culturele duizendpoot pur sang. Ze houdt van een stevige brok toneel, zingt in het West-Vlaams en werkt zelfs als medewerker voor onze krant.

Engagement

2016: Florian Van Acker uit Langemark-Poelkapelle hoeft eigenlijk geen voorstelling meer. De winnaar van olympisch goud op de Paralympische Spelen van Rio in 2016 was onze Krak van Langemark-Poelkapelle in 2016. Intussen is er in Rumbeke een tafeltennistornooi naar hem genoemd.

2017: Roosmarijn Vandenbroucke is nog maar net Krak van Dentergem en mag zich ook al Superkrak noemen. Deze uit Izegem afkomstige professor voert al enkele jaren onderzoek naar de strijd tegen Alzheimer. Haar engagement werd in 2017 zelfs beloond met de Baillet Latour Beurs voor Medisch Onderzoek.