Discussie over terrassen wordt test voor Ieperse CD&V

Voorzitter Jurgen Crombez van Horeca Ieper voor het tijdelijke terras van zijn zaak Petrus op de Grote Markt. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Vijf van de zes Ieperse partijen zijn voorstander van permanente terrassen, alleen CD&V wil ze (zoals nu) slechts acht maanden per jaar zien. Volgens N-VA wordt het een van dé verkiezingsthema’s straks.

Nadat meerderheidspartij N-VA zich onlangs bekeerde tot voorstander van permanente gevelterrassen op de Grote Markt en het onderwerp bombardeerde tot speerpunt in de verkiezingscampagne, barstte de discussie weer in alle hevigheid los. Ook op de jongste gemeenteraad kwam het punt aan bod. “Na 11 november kunnen de terrassen niet blijven staan, want geen enkel terras voldoet aan de regels van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, red.) voor permanente terrassen. Volgende week komen we samen met het centrummanagement en Horeca Ieper. We laten ons niet opjagen“, zei schepen van Lokale Economie Katrien Desomer (CD&V) toen.

Hygiëne

Het FAVV reageerde hierop dat het niet bevoegd is om te beslissen of terrassen permanent mogen blijven staan. “Of een terras al dan niet mag blijven staan is de bevoegdheid van het stadsbestuur”, reageert Katrien Desomer. “Maar als het blijft staan dan moet het voldoen aan de normen inzake hygiëne en daar hebben ze wel degelijk iets over te zeggen. Als de terrassen afgebroken worden moet je maar eens kijken wat er allemaal tussen de planken is gevallen en je zult begrijpen wat ik bedoel. De handelaars zijn niet tegen permanente terrassen op de Markt, maar dan wel met afbouw in de winkelstraten. Vandaar dus dat het beter is om met de betrokkenen rond de tafel te zitten en te kijken of een aanvaardbaar compromis haalbaar is.”

“De handelaars zijn niet tegen permanente terrassen op de Markt, maar dan wel met afbouw in de winkelstraten”

Vorige week vond het overleg tussen Horeca Ieper en het Centrummanagement plaats, maar dat leverde weinig op. Voorlopig werd enkel beslist om op 12 juni opnieuw bijeen te komen. Tegen dan zal Horeca Ieper een memorandum voorleggen.

Kostprijs: 60.000 euro

“Wij hebben alle politieke partijen aangeschreven om te vragen wat hun standpunt is. Zo kunnen wij onze conclusies trekken en aan onze leden meedelen wat ze van welke partij mogen verwachten”, zegt voorzitter Jurgen Crombez van Horeca Ieper. “Op de meest recente gemeenteraad zagen we dat alle partijen ja zeggen. Alleen CD&V, dat al jaren alleenheerschappij heeft, blijft dwarsliggen. Telkens we iets vroegen was het antwoord neen.”

“Een terras kost 50.000 à 60.000 euro. Ieder jaar opslaan en afbreken kost 2.500 à 3.000 euro per keer. Dat betekent 6.000 euro per jaar”

Het argument dat de terrassen niet in orde zijn met de hygiëneregels, veegt hij van tafel. “Indertijd waren terrassen met een gesloten vloer geen vereiste. Dat was ook niet aan de orde, omdat we geen zo’n geen terras móchten hebben. Alle leden op de Grote Markt die we aangesproken hebben, zijn nochtans bereid om daarin te investeren. Een terras kost 50.000 à 60.000 euro. Ieder jaar opslaan en afbreken kost 2.500 à 3.000 euro per keer. Dat betekent 6.000 euro per jaar. Na tien jaar heb je dus al je investering in een permanent terras teruggewonnen. Dan hebben we het nog niet over de permanente opbrengst die je hebt.” Tijdens het overleg zette schepen van Economie Katrien Desomer de bezorgdheden die nu leven en al dan niet in de toekomst zouden kunnen ontstaan op een rijtje. “Denk maar aan hygiëne, duur van de vergunning, voorschriften, reclame op parasols… Indien je streeft naar uniformiteit, hoe ver trek je dat door? Geldt de uniformiteit enkel voor de permanente terrassen of voor allemaal? Ook wat betreft het meubilair? Hoeveel moet de vrije doorgang voor voetgangers bedragen? 1,20 of 1,50 meter? We kunnen vaste principes hanteren: permanente terrassen op de Grote Markt en de Leet, terras met verplichte panelen in winkelstraten en elders mogelijkheid tot losse tafels en stoelen. Hoe dan ook is steeds advies van de politie nodig.”

Overgangsregeling

“Natuurlijk is het in de zijstraten moeilijker. Wij begrijpen dat, want daar zit je met parkeergelegenheid die in beslag genomen wordt”, repliceert Jurgen Crombez. “Anderzijds heeft een winkelstraat zonder ambiance weinig aantrekkingskracht. Ik denk aan de Diksmuidestraat. Die straat is niet zo aantrekkelijk om te shoppen. Mocht je daar enkele terrassen hebben, dan krijg je al een heel ander uitzicht. Belangrijk is wel dat het voor iedereen gelijk is. Ofwel doe je geen winterterrassen in de winkelstraten, ofwel mag iedereen een terras zetten.”

“Of de vrije doorgang 120 of 150 cm moet bedragen? Wij willen ons gerust aanpassen. Er zal wel een overgangsregeling moeten komen. Wij als horeca hebben in het verleden moeten investeren in uniforme terrassen. Nu kan je niet eisen dat we dat allemaal in een jaar zullen veranderen. Bovendien hebben veel horecazaken het moeilijk en dan is het verre van evident om grote investeringen te doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier