Dirk Rossiers uit Roeselare zamelt als Sinterklaas geld in voor goede doel in Zuid-Afrika

© Foto TL
Redactie KW

In het dagelijkse leven is hij bedrijfsleider van een reisbureau. Maar in het weekend trekt Dirk dezer dagen als Sinterklaas de provincie rond. Hij doet dat om geld in te zamelen voor een goed doel. “Alle opbrengst gaat naar een schooltje in Zuid-Afrika.”

Hij maakt er niet alleen kinderen hier blij mee, maar ook kinderen in Zuid-Afrika. Bedrijfsleider Dirk Rosiers (51) uit Roeselare trekt de komende weken de hele provincie rond als Sinterklaas. En dat doet hij niet om zélf geld te verdienen. Alle opbrengsten gaan naar een schooltje in Zuid-Afrika. “Ik heb die opgericht samen met een kameraad die ondertussen helaas is gestorven”, zegt hij. “Toen ik hem de laatste keer zag, heb ik hem beloofd dat ik me er zou blijven voor inzetten.”

De liefde voor Zuid-Afrika zat er bij Dirk al van kleinsaf in. Als kleine jongen ging hij mee met zijn vader toen die daar voordrachten ging geven. En als twintiger begon hij er zelf verschillende restaurants. Op zijn 26ste startte hij uiteindelijk met een reisbureau Springbok-travel dat reizen naar Zuid-Afrika organiseert. “Het is zo’n beetje mijn tweede thuis. Ik heb er een sociaal leven opgebouwd en richtte er met vier vrienden dus een landelijke school op. Maar dat kost geld: leerkrachten en eten voor de kinderen. Bovendien hebben we er nu ook een crèche geïnstalleerd.”

Bij bedrijven langsgaan is eigenlijk het makkelijkste. Bij kinderen moet je echt wel in je rol blijven

De liefde voor Sinterklaas zit er bij Dirk echter nog maar twee jaar in. Het begon bij een ludieke avond bij zijn eigen rugbyploeg. Maar daar groeide het idee om er meer mee te doen. “Ik ben alles gaan kopen en ben vorig jaar voor het eerst als Sinterklaas op pad gegaan. Bij dertig gezinnen en twee bedrijven. Maar ondertussen zit ik alweer aan dat aantal en krijg ik dagelijks zeker nog vijf aanvragen. Ik moet helaas soms mensen weigeren.”

Om het voor Sinterklaas wat werkbaar te maken heeft Dirk zijn bezoeken wat gecentraliseerd. In de praktijk doet hij zowel de regio van Roeselare, Brugge als Kortrijk op bepaalde dagen aan. “Het is een heel gedoe om het juist in de agenda te passen. Maar eenmaal we op pad zijn telt er maar één iets: lachende kinderen.”

Van zodra de cadeautjes uitgedeeld zijn, is de Sint eigenlijk niet meer van tel. Dan vertrek je beter (lacht)

Samen met een zwarte piet trok Dirk er afgelopen weekend een eerste keer op uit. Hij dost zich naar eigen zeggen telkens piekfijn uit. “Ik wil het dan ook echt wel goed doen. Alles is tot in de details voorbereid. Bij bedrijven langsgaan is eigenlijk het makkelijkste. Bij kinderen moet je echt wel in je rol blijven. Mijn zwarte piet heet ook effectief Piet, dus verspreken is op dat vlak alleszins al onmogelijk. En dat is ook de reden waarom ik nooit alcohol drink als Sinterklaas.”

De Sint blijft gemiddeld tussen de 20 en 30 minuten bij één gezin. “Van zodra de cadeautjes uitgedeeld zijn, is de Sint eigenlijk niet meer van tel. Dan vertrek je beter (lacht).” Dirk komt als Sinterklaas zowel bij rijke als arme gezinnen. “Dat merk je al snel aan de cadeautjes. Maar het is echt mooi om te zien hoe warm sommige gezinnen zijn die het met minder moeten doen.”

Een bezoekje van de Sint kost 40 euro en kan een beetje stijgen afhankelijk van het aantal kinderen. Wie Dirk nog wil contacteren kan dat via zijn website www.sint-huren.be.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier