Dirk Denoyelle maakt pronkstuk voor unieke expo met LEGO-blokjes

LEGO-expert Dirk Denoyelle, hier met Ed Sheeran in blokjes. Nu maakt hij ook de Duinenabdij na. © SM
Redactie KW

Deze zomer wordt het Casino van Koksijde omgetoverd tot een magische wereld van meer dan 800m² bouwplezier. Hét pronkstuk van het evenement ‘Koksijde bouwt met LEGO-blokjes’ is de maquette van de Duinenabdij die vanaf 22 juni te zien is in het Abdijmuseum Ten Duinen.

“Naast de vele jongeren, zijn er ook veel volwassen fans van LEGO”, zegt Dirk Vanclooster, conservator van het Abdijmuseum. “Ze kennen het nog uit hun kinderjaren, maar daarnaast bestaan er ook specifieke clubs waarbij volwassenen zich aansluiten. In de ons omringende landen, maar ook in België zijn er verschillende clubs die taferelen in LEGO bouwen. Deze verenigingen organiseren vaak bijeenkomsten, events en beurzen waarop de leden hun bouwwerken laten zien aan andere fans, maar ook aan het brede publiek. Een mooi voorbeeld hiervan in West-Vlaanderen is Nick Mortier uit Rekkem (Menen). Hij kwam vorig jaar in het nieuws met zijn replica van de kathedraal van Antwerpen. Zijn interesse voor LEGO kwam na een beurs in Keulen, waar hij een schaalmodel van de Dom van Keulen zag.”

Geen bouwplannetje

Zijn project vertoont gelijkenissen met de manier waarop Amazings, het bedrijf van Dirk Denoyelle, de Duinenabdij nabouwde. Dirk Denoyelle is een cabaretier en zanger die zich ‘LEGO Certified Professional’ mag noemen. Met zijn bedrijf Amazings maakte hij al portretten van onder meer koning Albert en popster Ed Sheeran.

“Voor het schaalmodel van de Duinenabdij werd het plan van cartograaf Pieter Pourbus gebruikt, die in de 16e eeuw de abdij kwam opmeten. Hier kwam veel bouwhistorisch inzicht aan te passen. Het team van Amazings heeft dit omgezet in een waarheidsgetrouw schaalmodel”, zegt Vanclooster. “In tegenstelling tot de bouwdozen van LEGO was er voor de productie van dit schaalmodel helaas geen bouwplannetje beschikbaar dat aangeeft welk steentje waar precies moet komen.”

Troeven in blokjes

Ten Duinen Museum contacteerde zelf Dirk Denoyelle om de Duinenabdij na te bouwen in LEGO.

Dirk heeft hier heel wat ervaring mee, hij bouwde al vier Gentse torens na

“Dirk heeft heel wat ervaring. Hij bouwde in eigen land onder meer de vier iconische Gentse torens na: Sint-Baafs, het Belfort, de Sint-Niklaaskerk en de Boekentoren. Door een groot deel van de abdij in een schaalmodel na te bouwen, waarbij ook mensen worden voorgesteld, kan je alles beter in perspectief zien. Voor het publiek zal duidelijk worden hoe groot deze abdij eigenlijk was”, besluit Dirk Vanclooster.

Dirk Vanclooster is conservator van het Abdijmuseum.
Dirk Vanclooster is conservator van het Abdijmuseum.© SM

Voor ‘Koksijde bouwt met LEGO-blokjes’ wordt stilgestaan bij de troeven van de kustgemeente. Naast de scènes die verwijzen naar de troeven als badplaats (surfer, zonnebaadster) werd er ook een een fietser, een golfer, een kunstschilder en een paardenvisser vervaardigd. In de galerie Welnis te Oostduinkerke wordt bovendien een kunstwerk van Dirk Denoyelle geplaatst dat naar de zee verwijst. Het werk ‘De meeuwen’ telt 48.000 blokjes en combineert een 2D- met een 3D-voorstelling.

Win een portret in LEGO

Wie graag een portret van zichzelf in LEGO wil winnen, kan een originele creatie maken die een link heeft met het strand en de zee. Vervolgens maak je een foto van je creatie en stuur je dit via e-mail samen met je naam en telefoonnummer naar zomeractie@koksijde.be.

Dat kan tot en met 14 juni. Alle foto’s worden daarna in een album op de Facebookpagina van Toerisme Koksijde-Oostduinkerke geplaatst. Wie de meeste likes verzamelt, zal de unieke mozaïek winnen.

(SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier