Directie pareert kritiek over geurhinder bij Ursa

Ursa krijgt kritiek door geurhinder. (Foto PNW)
Redactie KW

De laatste weken zijn er opnieuw heel wat klachten omtrent geurhinder die veroorzaakt wordt door glaswolproducent Ursa in de Pitantiestraat in Desselgem. Voornamelijk bewoners uit Desselgem en Sint-Eloois-Vijve klagen over een ingrijpende geur die vooral waarneembaar is bij noordenwind. De directie gaat nu een onafhankelijk onderzoeksbureau aanstellen om de problematiek te onderzoeken.

De controverse rond geurhinder bij Ursa, het vroegere Isoglass, is absoluut niet nieuw. Ook in 2015, 2013, 2012, 2010 en nog daarvoor werden er al vernietigende krantenartikels geschreven en kwam het bedrijf ter sprake in de Waregemse gemeenteraad. De directie ging wel telkens in dialoog met de bevolking en probeerde al verschillende oplossingen uit om de problemen te verhelpen, maar desondanks blijft de geurhinder tot op vandaag bestaan. Sinds een bewoner van een omliggende straat enkele dagen geleden een bericht plaatste op de Facebook-groep ‘Je bent van Desselgem als je..’ om te vragen wie er nog last had van geurhinder, gaat de vermeende overlast opnieuw over de tongen in Desselgem.

Kathy Verbeke woont al 25 jaar in de Leiestraat, op een goede kilometer van de fabriek, en zegt dat de hinder nog nooit zo erg geweest is als nu. “Het is echt niet normaal wat je ruikt, zo’n indringende geur”, klinkt het. “Ik durf er bijna niet aan denken wat voor ongezonde lucht we momenteel inademen, en wat de gevolgen daarvan zijn.” Kathy stelt ook dat de kleur van de geur die uit de schoorsteen komt heel wisselend is. “In ieder geval, gezondheid is toch voor iedereen zijn meest kostbare goed, en daar draagt die geur volgens mij echt niet aan bij.”

Eenzelfde verhaal bij Wendy Harinck uit de Nieuwstraat, op een tweetal kilometer van Ursa. “Zoals bijna elke Desselgemnaar ondervinden wij last van de fabriek, ik heb daarom ook al mails gestuurd naar Ursa om te vragen of zij zelf weten hoe dat komt.” Sinds kort wonen haar dochter en zoon in Desselgem, zelfs nog iets dichter bij de fabriek, en ook zij geven aan last te hebben van de geurhinder. “Ze stellen zich eveneens vragen bij de eventuele schadelijkheid van die geur”, aldus Wendy.

De directie van haar kant zit erg verveeld met de geurhinder. “Onze allergrootste prioriteit is om de fabriek te laten draaien zonder hinder te veroorzaken voor de buurtbewoners”, zegt Jo Casier, plant manager van Ursa Benelux. “Daarom staan we ook altijd open voor opmerkingen en vragen van de omwonenden.” Over de oorzaak van de geur tast de directie zelf in het duister: “Er zijn hele strikte normen over emissies, maar de Vlaamse overheid heeft ons al bevestigd dat we in orde zijn met alle reguleringen. Daaraan kan het dus niet liggen”, stelt Jo. “Het is trouwens ook zo dat iedereen die geur op een andere manier ervaart en deze dus storender is voor de ene persoon in vergelijking met de andere.”

Onafhankelijk onderzoeksbureau

De directeur wil dan ook een onafhankelijk onderzoeksbureau aanstellen om te achterhalen wat de geurhinder veroorzaakt. “Op die manier kunnen we dan gericht naar oplossingen zoeken.” Daarnaast zal hij opnieuw contact opnemen met alle bewoners die al melding maakten van geuroverlast. “We gaan alle mensen die ons een mail stuurden, nu ook binnenkort een berichtje sturen om aan te kondigen dat er een onafhankelijk bureau metingen zal uitvoeren en dat we hun klachten zeker ter harte nemen”, aldus Jo Casier.

“Ik heb inderdaad de indruk dat de mensen van Ursa van goede wil zijn om een gedegen oplossing te vinden”, zegt Kurt Vanryckeghem (CD&V), burgemeester van Waregem. “Vorige week hebben we samengezeten en ze hebben mij verzekerd dat ze met hun waarden onder alle vereiste normen zitten.” De burgemeester gaat in ieder geval nauw contact houden met de directie om de situatie op de voet te volgen. “Ik voel de bezorgdheid onder de bevolking, dus ik ben blij dat Ursa binnenkort opnieuw zal communiceren naar de omwonenden toe”, besluit Kurt Vanryckeghem.

Ursa: “Nog geen afwijkingen vastgesteld”

Ondertussen is ook de Vlaamse milieu-inspectie op de hoogte van de problematiek. “Het klopt dat de klachten over geurhinder quasi altijd voorkomen bij noorden- en noordoostenwind. De laatste weken komt de wind hoofdzakelijk uit die richting”, zegt Brigitte Borgmans van het departement Omgeving. “De milieuvergunning van maart 2017 legt de luchtemissie-grenswaarden vast voor Ursa, net als de meetfrequentie daarvan. Wij volgen deze op, maar hebben tot nu toe geen afwijkingen vastgesteld.” De woordvoerder haalt net als de directie aan dat Ursa nu ook zelf de overlast onderzoekt. “Zo zal er op korte termijn een geurstudie uitgevoerd worden en zijn er optimalisatiewerken gepland. Ook de milieu-inspectie volgt het dossier verder op en voert onaangekondigde controles uit”, zegt ze. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier