Dina neemt afscheid: “Geloof me, ik kan een boek schrijven over de 1917”

© TV
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Kerstdag was haar laatste in haar 1917. Dina Huyse, de voorbije 28 jaar het gezicht van het volkscafé, werd uitgewuifd door haar vele klanten, sympathisanten en de voormalige raad van beheer van KP Kortrijk. “Natuurlijk zal ik het missen, het zal toch even aanpassen worden”, zegt ze.

Ruim 28 jaar was Dina Huyse (61) uitbaatster van volkscafé 1917 aan de Sint-Denijsestraat. Haar café werd door iedereen bezocht: buurtbewoners, studenten, reizigers, zaakvoerders en passanten. Ze had voor iedereen een luisterend oor. “Ik heb dat altijd met heel veel plezier gedaan. Mijn klanten waren voor mij het belangrijkste.Het zat er bij mij als kind al een beetje in: mijn moeder hield 38 jaar lang café. Ze heeft drie dochters, die alle drie zaken doen. Natuurlijk zal ik nu mijn café missen. Het zal toch even aanpassen zijn”, aldus Dina.

In haar jonge jaren volgde Dina een opleiding Snit & Naad in een privéschool en zat ze een tijdje op de tekenschool. “Ik teken nog graag, maar met Snit & Naad heb ik uiteindelijk nooit echt iets gedaan. Ik deed het zoals mijn moeder vroeger: werk en geluk vinden in café houden.”

“Ik heb altijd met heel veel plezier café gehouden” – Dina Huyse

Voor Dina komt aan die levensfase nu een einde. “Het zal sowieso wel even raar doen. Ik zag mijn klanten graag en die liefde was wederzijds. Ze moesten wel altijd beleefd blijven. Er is niet één keer gevochten in mijn café. Ik zou trouwens mijn mannetje gestaan hebben. De klanten zeggen soms dat ik de sterke vrouw van de 1917 ben”, zegt ze lachend.

Haar vele klanten - vrienden ondertussen - en enkele leden van de KP Kortrijk wuifden Dina uit.
Haar vele klanten – vrienden ondertussen – en enkele leden van de KP Kortrijk wuifden Dina uit.© JVGK

“Ik heb heel mooie momenten gekend met de studenten van de school hiernaast. Toen ze naar een andere campus verhuisden is het minder geworden. Geloof me, ik zou kunnen een boek schrijven over de 1917. Bij mij is alles met twee. Ik ben twee keer getrouwd, het heeft hier twee keer gebrand en ze hebben hier tweemaal ingebroken. Voila, al meteen enkele bladzijden (lacht).”

Klein pensioen

In die 28 jaar had Dina enkele verenigingen die over de vloer kwamen: de kaartclub, de biljartclub en een ouderwetse spaarkas. Ze leende haar zaaltje ook uit voor vergaderingen van de voormalige communistische partij in Kortrijk. Enkele bestuurders hielden eraan haar enkele geschenkjes aan te bieden, samen met de trouwe klanten.

Op Kerstdag trad Dina nog een laatste keer aan. “Mijn café was altijd open op kerst- en nieuwjaarsdag, zelfs als het eigenlijk mijn sluitingsdag was. Het leek me passend om op een van die twee dagen afscheid te nemen”, vertelt ze. “Wat nu komt? Op mijn pensioen wachten zeker. Veel zal ik niet moeten doen. Ik kan me met mijn pensioen geen reisje permitteren. Ik heb altijd hard gewerkt, maar heb nu maar een klein pensioentje. Maar let op, ik heb me wel 28 jaar lang geweldig geamuseerd”, besluit ze lachend.

Café 1917 blijft ook na het vertrek van Dina open, zij het onder de vleugels van een nieuwe uitbater.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier